Marcel Oude Wesselink

"Henk, je hebt geen idee wat regionale omroep inhoudt"

Marcel Oude Wesselink
Marcel Oude Wesselink
Een brief aan Henk Hagoort, directeur van de NPO.
Beste Henk,
Ik ben blij dat je het schaapskleed hebt afgeworpen. Heldere taal! In de VPRO-gids laat je als baas van de Nederlandse Publiek Omroep weten hoe je over de publieke regionale omroep denkt. "Die zenders zijn 24 uur in de lucht met een kwartier nieuws en nul bereik. Moet je daar al die organisaties voor hebben?"
Het antwoord beste Henk is: nee, als dat de situatie zou zijn, dan niet. Maar je hebt aangetoond, en daar kan ik je niet dankbaar genoeg voor zijn, dat je geen idee hebt van wat regionale omroep inhoudt, van wat er in de regio gebeurt. 

24x7 uur nieuws

Regionale omroep, beste Henk, zijn anno 2013 nieuwsorganisaties die 24x7 uur nieuws brengen. Via (mobiel) internet, via radio, via televisie. Nieuws, sport en evenementen, waarvoor in Hilversum geen belangstelling bestaat. Omdat voor Hilversum, en het spijt me te moeten constateren dat het ook voor jou in de Ermelose bossen blijkbaar het geval is, Nederland achter Amersfoort ophoudt.
Luister eens naar de Drentse bard Daniël Lohues. Veel gedraaid bij de regionale omroep. Hij legt jullie nog eens uit dat de halve wereld ten oosten van de IJssel ligt. En als je goed naar hem luistert en je hart opent, zal je ook voelen dat regionale beleving vanuit de ziel komt. Het is die ziel waar de regionale omroepen uiting aan geven.

Enige bronnen van regionale journalistiek

De eigenheid en de trots van de eigen omgeving. We moeten er toch niet aan denken dat zoiets om zeep geholpen wordt door centralistisch denkende technocraten die vooral de taal van geld en macht verstaan, grote lijnen trekken en blind zijn voor de rijkdom van nuances? Zeg nou zelf Henk, die culturele kaalslag wil jij toch niet op je geweten hebben? Nou dan!
Laten we dus zuinig zijn op die regionale publieke omroeporganisaties. Het zijn organisaties die samen met de kranten nog de enige bronnen van regionale journalistiek zijn, en ze combineren dat met het uitdragen van cultuur.

Het gaat om de inhoud

Eerlijk gezegd vind ik het ook wat goedkoop van je om de discussie over het mediabestel te voeren alsof het om alleen televisie gaat. Wij in de regio zijn er juist zo trots op dat we een volledige geïntegreerde aanpak hebben waar het redactionele inhoud betreft. Ik herinner me nog dat jullie een jaartje of wat geleden bij ons waren om te kijken hoe dat moet...
Het gaat om de inhoud. Internet, radio en televisie zijn distributiekanalen, elk met eigen mogelijkheden. En door die slim naast elkaar te gebruiken, bereiken we een erg groot publiek. Onze internetdiensten worden dagelijks 2 miljoen keer gebruikt. Regionale radio is sinds jaar en dag de meest beluisterde op de Nederlandse radiomarkt. En regionale televisie? Kom eens kijken! We doen meer dan een kwartier! Maar inderdaad, we herhalen veel. Regionale televisie is ook nooit bedoeld geweest om avondvullend te zijn, maar bereikt wel wekelijks 6 miljoen kijkers.

Als we Radio 5 eens afschaffen

Ik zou het niet moeten doen, maar kan het niet laten. Op voorhand sorry. Maar hoeveel mensen luisteren er nou naar Radio 5 waar toch jaarlijks ruim 15 miljoen euro naartoe gaat? En hoeveel luisteraars worden bediend door Radio 6, waar we jaarlijks een miljoen of zes aan belastinggeld in steken?
Ik heb het nog eens nagezocht. In augustus/september bereikten de regionale radiozenders 2.881.000 mensen. Radio 5 kwam tot 651.000 luisteraars en voor Radio 6 bleef de teller staan op 180.000. Als we Radio 5, dat in wezen in de markt is gezet om die doelgroep te bereiken die al jaren succesvol door de regionale zenders wordt bediend, nu eens afschaffen en het budget aan Sander Dekker geven? Dan leggen wij als regionale omroep er ook twee miljoen bij en heeft de staatssecretaris zijn besparing van 17 miljoen te pakken. Zijn we eruit!
Oh ja, Daniël Lohues. Luister!
Met vriendelijke groet,
Marcel Oude Wesselink
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.