nieuws

CDA wil hardere aanpak veelplegers na noodkreet politie Almelo

CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum wil opheldering van staatssecretaris Teeven over de aanpak van criminele veelplegers. Aanleiding is een filmpje dat de politie Almelo op Facebook plaatste, waarin te zien is hoe agenten een veelpleger uit Polen op de trein zetten.
Dinsdag zal Van Hijum het mondelinge vragenuurtje gebruiken om bij de staatssecretaris te pleiten voor een stevigere aanpak.
Het Kamerlid wil onder meer weten of de Vreemdelingenpolitie en Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nog steeds de opdracht uit de overige kabinetsperiode hebben om veroordeelde veelplegers als ongewenst vreemdeling het land uit te zetten. Daarnaast wil Van Hijum weten wat tot nu toe de resultaten zijn van deze aanpak. 

Politie kocht treinkaartje voor veelpleger

Vrijdag zette de politie in Almelo een veelpleger uit Polen op de trein naar Berlijn. Deze man werd ongeveer een half jaar geleden ontslagen bij een Twentse fabriek en pleegde sindsdien tenminste 66 winkeldiefstallen. Telkens als hij gepakt werd, gaf hij aan terug te willen naar Polen maar dat hij geen geld had. Gisteren besloot de politie dat het welletjes was en dus gaven ze de man een treinkaartje.
De actie werd gefilmd en op de Facebook-pagina van de Politie Almelo gezet. In een begeleidende tekst stond: "Politie, Openbaar Ministerie, advocatuur en de rechterlijke macht dweilen met de kraan open. Er wordt onevenredig veel tijd besteed aan deze verdachten. Politiemensen in Almelo zoeken naarstig naar een oplossing voor dit probleem, maar voelen zich hierin alleen staan."

Kritiek en lof voor politie

Het bericht op Facebook krijgt wisselende reacties. Veel mensen vinden het goed dat de draaideurcriminelen worden aangepakt, maar zetten vraagtekens bij de methode. "De politie fungeert dan als reisbureau voor draaideurcriminelen", schrijft bijvoorbeeld iemand. Maar de actie krijgt ook steun: "Waar kan ik doneren?" vraagt een ander.
De kwestie leidt tot een flinke discussie op internet. Geopperd wordt dat een treinkaartje goedkoper is dan iemand steeds vastzetten. Maar anderen vinden dat er een structurele oplossing moet komen voor de aanpak van veelplegers.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.