nieuws

'Politie Almelo boekje te buiten met uitzetting Pool'

De politie Almelo is met het uitzetten van een Poolse veelpleger "volstrekt buiten haar boekje gegaan." Dat zegt de Bond van Wetsovertreders (BWO).  Een filmpje van de uitzetting is te zien op de Facebook pagina van de politie Almelo.
"Het is niet aan de politie om iemand op de trein naar het buitenland te zetten. De politie is er om strafbare feiten op te sporen. Het Openbaar Ministerie is er om strafbare feiten te vervolgen. Het zomaar uitzetten van niet veroordeelde verdachten is in strijd met de wet en Europese verdragen", zegt de BWO.

Dweilen met kraan open

De politie zette een filmpje van de uitzetting op Facebook omdat er in Almelo een aantal veelplegers rondloopt. "Politie, Openbaar Ministerie, advocatuur en de rechterlijke macht dweilen met de kraan open. Er wordt onevenredig veel tijd besteed aan deze verdachten. Politiemensen in Almelo zoeken naarstig naar een oplossing voor dit probleem, maar voelen zich hierin alleen staan. Protocollen, opgelegd vanuit dezelfde politieorganisatie en het OM, maken slechts een patroonmatige beweging: oppakken, naar het arrestantencentrum in Borne brengen, verhoren, proces-verbaal opmaken en in overleg met justitie heenzenden, terug naar Almelo. Niet alleen worden burgers hiermee tekort gedaan, maar ook ondernemers leiden eronder."
De Poolse verdachte wilde zelf graag het land uit, maar had daar geen geld voor. Dat maakt het volgens de BWO niet anders. De bond zal de zaak juridisch laten toetsen, omdat het niet zo kan zijn dat de politie voor eigen rechter gaat spelen en zomaar verdachten uit gaat zetten. De kwestie zal worden voorgelegd aan de nationale ombudsman.

Bedenkelijke zaak

In de reactie op het uitzetten van de Pool zegt de BWO dat het een "bedenkelijke zaak" is dat de politie het beu is om strafbare feiten op te sporen. "Dat is namelijk hun werk. Als je dan een Pool het land uitzet moet je daar geen goede sier mee maken op Facebook."
Volgens een woordvoerder past het online zetten van het filmpje door de collega's in Almelo binnen het nieuwe werken van de politie. Agenten mogen meer eigen invulling geven aan de taken die ze uitvoeren, mits de privacy niet in het geding is.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.