nieuws

Politieleiding neemt afstand van sponsoroproep voor uitzetting veelplegers

Politieleiding heeft begrip, maar staat niet achter de sponsoroproep
Politieleiding heeft begrip, maar staat niet achter de sponsoroproep
De leiding van de politie Oost-Nederland zegt 'nadrukkelijk afstand' te nemen van de sponsoroproep van de politie Almelo zodat meer veelplegers uitgezet kunnen worden. Het team in Almelo zette vrijdag een man uit Polen op de trein naar Berlijn na tientallen winkeldiefstallen. De beelden werden op Facebook gezet met daarbij de oproep dat de agenten de methode vaker willen toepassen en dat er nog sponsors worden gezocht voor treinkaartjes.
De politieleiding zegt dat het niet de bedoeling is om de bestaande problematiek op deze manier onder de aandacht te brengen. "De politieleiding heeft begrip voor het feit dat medewerkers van de politie in Almelo de vinger hebben willen leggen op de problematiek van veelplegers. De collega's hebben daarvoor een creatieve oplossing toegepast; dit is echter geen beleid. De politieleiding neemt nadrukkelijk afstand van de suggestie dat de politie sponsors zoekt."
"Buiten boekje"
Eerder vandaag zei de Bond van Wetsovertreders dat de politie Almelo 'volstrekt buiten haar boekje' is gegaan door de Poolse veelpleger op de trein te zetten. "Het is niet aan de politie om iemand op de trein naar het buitenland te zetten. De politie is er om strafbare feiten op te sporen. Het Openbaar Ministerie is er om strafbare feiten te vervolgen. Het zomaar uitzetten van niet veroordeelde verdachten is in strijd met de wet en Europese verdragen."
De afstandsverklaring van de politie is voor de Bond van Wetsovertreders niet voldoende. "Het is de verantwoordelijkheid van de korpsleiding. De BWO is van mening dat hier sprake is van opzet omdat de zaak van a tot z is gefilmd." Ook overweegt de Bond juridische stappen. Dinsdag wil het CDA de kwestie bespreken in de Tweede Kamer.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.