Informatief

Echo uit een onverwerkt verleden

Vorige week presenteerde Stire Kaya-Cirik haar 1ste boek 'Echo uit een onverwerkt verleden'. Stire is opgegroeid met de Seyfo, (zwaard) waarmee de massamoorden van 1915 op de Syrisch-orthodoxe minderheid in Turkije wordt aangeduid. De verhalen over de slachting in het dorpje Kafro zijn generatie op generatie doorverteld. Stire wist dat ze deze verhalen moest opschrijven, om zo voorgoed vast te leggen en de emoties van een heel volk een plek te geven. Met dit boek laat ze zien hoe groot de impact van de gebeurtenis, bijna 100 jaar geleden, nog altijd is binnen haar geloofsbelijdenis.
Haar leven lang leeft Stire met de erfenis van de Seyfo, de genocide op de Syrisch-orthodoxen in Zuidoost-Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verhalen, die ze als kind al te horen kreeg, grijpen haar en laten haar niet meer los. Ze wil een tijdperk afsluiten.
Stire was tien toen haar moeder vol emotie vertelde wat er allemaal was gebeurd. Haar moeder had het weer van haar ouders gehoord en Stire kreeg het gevoel dat ze dit ooit moest gaan opschrijven.
Nu bijna 30 jaar later heeft ze zich ontwikkeld, de verhalen een plek kunnen geven en nu ze zelf de verhalen heeft verwerkt vindt ze het tijd om alles op te schrijven.
Haar grootouders hebben het destijds overleefd. Ze heeft de verhalen uit 1ste hand meegekregen en het voelt als een bagage wat ze al die tijd heeft meegedragen op haar schouders.
Stire is de eerste en laatste generatie die het kan opschrijven, ouders en grootouders waren analfabeet, en haar kinderen hebben de verhalen uit eerste hand niet meegekregen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.