Nieuws

'Opstelten komt snel met reactie over veelplegers na actie politie Almelo'

Minister Opstelten
Minister Opstelten
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie komt binnen twee weken met een inhoudelijke reactie op vragen over de aanpak van criminele veelplegers. Dat zegt CDA-kamerlid Eddy van Hijum, die naar aanleiding van een filmpje van de politie Almelo opheldering van het ministerie over het onderwerp wilde.
Vrijdag zette de politie in Almelo een veelpleger uit Polen op de trein naar Berlijn. Deze man werd ongeveer een half jaar geleden ontslagen bij een Twentse fabriek en pleegde sindsdien tenminste 66 winkeldiefstallen. Telkens als hij gepakt werd, gaf hij aan terug te willen naar Polen maar dat hij geen geld had. De politie besloot dat het welletjes was en agenten gaven de man een treinkaartje. Het geheel werd gefilmd en op Facebook gezet.

Opheldering

Van Hijum wilde in eerste instantie het mondelinge vragenuurtje op dinsdag gebruiken om opheldering van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie te vragen. Het Kamerlid wil onder meer weten of de Vreemdelingenpolitie en Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nog steeds de opdracht uit de overige kabinetsperiode hebben om veroordeelde veelplegers als ongewenst vreemdeling het land uit te zetten. Ook wilde de CDA'er het vragenuurtje gebruiken om te pleiten voor een stevigere aanpak van veelplegers.
Volgens Van Hijum zijn de vragen inmiddels maandag al aan bod geweest tijdens een gesprek in de Tweede Kamer. Daarop volgde de toezegging van Opstelten om snel inhoudelijk op de vragen in te gaan. De kans is nu klein dat het onderwerp dinsdag behandeld wordt tijdens het vragenuurtje, aldus het Kamerlid. Hij hoopt snel antwoord te krijgen op de vragen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.