Nieuws

Ruzie kerk en gemeente Staphorst over groen is voorbij

Er is nu wel voldoende groen aangelegd
Er is nu wel voldoende groen aangelegd
Het conflict tussen de Hersteld Hervormde kerk en de gemeente Staphorst over het groen rondom het nieuwe verenigingsgebouw is voorbij.
Consequentie van al het gedoe is dat het gloednieuwe gebouw voorlopig alleen voor jeugdactiviteiten, zoals catechisatie, gebruikt mag worden. Voor de overige activiteiten eist de gemeente dat de deur op slot blijft. Dit duurt tot maart of april volgend jaar.

Te weinig groen

De Hersteld Hervormde kerk bouwde een nieuw verenigingsgebouw, dat nu helemaal klaar is. Begin vorige maand kwam er een kink in de kabel. De kerkelijke gemeente legde de parkeerplaats niet aan volgens afspraak. De kerk week af van het plan en diende een gewijzigd ontwerp in met volgens de gemeente veel minder groen. Ondertussen gingen stratenmakers aan het werk om de gewijzigde parkeerplaats alvast aan te leggen. Dat pikte de gemeente niet. De afspraak was veel groen en grasbeton. Het werk werd op last van de gemeente stilgelegd.
De ruzie is nu opgelost. De kerk diende opnieuw een plan in met meer groen. Geen grasbeton, maar met bomen. De gemeente vindt het goed zo. Het nieuwe plan ligt nu ter inzage. Pas als het officieel is goedgekeurd, mag het pand niet gebruikt worden. Het nieuwe gebouw met tien zalen op de begane grond en twee zalen en een gemeenschapsruimte boven is dus deels ‘werkloos’. Dat kan wel een halfjaar duren. Ook de nieuwe beheerderswoning staat voorlopig leeg.
Het gloednieuwe pand blijft dus voor een groot deel op slot. Alleen voor jeugdactiviteiten maakt de gemeente Staphorst een uitzondering. Het gaat om 400 jeugdigen die activiteiten houden, zoals catechisatie. Dat mag wel, anders waaiert de jeugd uit over veel locaties. Harm Mokken van de kerkvoogdij vindt het jammer dat het pand voorlopig maar deels mag worden gebruikt. "Het is bijzonder hoe dit is geregeld, maar het is een gegeven en daar kunnen we niets aan veranderen." Volgens Mokken zijn de gebruikers die wel van het nieuwe kerkelijk centrum gebruikmaken zeer tevreden over de nieuwbouw, dat zo'n twee miljoen euro heeft gekost. Doordat de kerkelijke gemeente gebruik kon maken van tientallen vrijwilligers, kon er flink wat geld worden bespaard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.