Nieuws

Rechtbank wil geen stille curatoren in Overijssel

De rechtbank Overijssel wil geen stille curatoren aanstellen. Andere rechtbanken doen dat al wel om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan.
De stille curator wordt - in tegenstelling tot een normale curator - benoemd voordat een bedrijf failliet gaat. Het doel is om een snelle doorstart mogelijk te maken. De stille curator bestaat officieel nog niet maar veel rechtbanken experimenteren er al wel mee. Alleen de rechtbanken Overijssel, Midden-Nederland en Limburg weigeren om stille curatoren aan te stellen.

Rechtbank wil niet vooruitlopen op wet

"We willen geen stille curatoren benoemen voordat het in de wet geregeld is." zegt woordvoerder Annemarie Stam van de rechtbank Overijssel. Minister van Justitie Ivo Opstelten heeft al wel een wetsontwerp naar de Tweede Kamer gestuurd. Het zal naar verwachting nog één tot twee jaar duren voordat de wet van kracht wordt.
De enige curator in Overijssel die al wel als stille curator heeft gewerkt is de Zwolse curator Reinier Quint. Hij werd vorig jaar nog voor de samenvoeging van de rechtbanken in Almelo en Zwolle tot stille curator benoemd. "Het is wel duidelijk dat de rechtbank Almelo er terughoudender in is dan andere rechtbanken."

Tijdswinst is belangrijkste voordeel

De opkomst van de stille curator is volgens Quint "in veel gevallen een goede ontwikkeling." Hij vertelde in het economische programma Punt Komma; "Het belangrijkste voordeel is tijdswinst. Als een faillissement wordt uitgesproken heb je maar kort de tijd voordat een bedrijf verdwijnt. Een stille curator heeft een paar weken om op z'n relatieve gemak te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn."
Bedrijven in Overijssel die gebruik willen maken van een stille curator hebben vooralsnog pech. Toch is er volgens curator Reinier Quint een truc om er toch gebruik van te kunnen maken. "Je kunt heel gemakkelijk de vestigingsplaats van je bedrijf laten wijzigen." "Het is voldoende als je dat op papier wijzigt en dan kun je meteen naar een andere rechtbank."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.