Nieuws

Executieveiling Villa van Heek Enschede vanwege belastingschuld

De inventaris van restaurant Villa Van Heek in Enschede wordt geveild. Dat gebeurt morgen, op last van de Belastingdienst.
Aanleiding is een belastingschuld van horecabedrijf Via Romanica in Groningen. Hoe hoog die schuld is, wil de Belastingdienst niet zeggen. De eigenaar van het horecabedrijf is niet bereikbaar. Hij onderhandelt nog met de Belastingdienst om de veiling te voorkomen.

Monumentaal pand

Villa Van Heek werd vier jaar geleden geopend, in een monumentaal pand van de gemeente Enschede op de Oude Markt. Eerder was daar Concordia Kunst en Cultuur gevestigd, maar die verhuisde.
De gemeente Enschede wilde de villa van de textielfamilie Van Heek weer in oude staat herstellen om het verhuren aan een ondernemer die er een luxe restaurant of grand café wilde vestigen.

Toekomst onduidelijk

De restauratie heeft de gemeente Enschede 1,2 miljoen gekost, in 2008 is het een gemeentelijk monument geworden. Enschede wilde zo die hoek van de Oude Markt en van de Klokkenplas aan de achterkant opwaarderen. Andras Holding is daar op ingegaan en heeft het ondergebracht bij dochterbedrijf Via Romanica dat in datzelfde jaar is opgericht. Via Romanica is uitbater van zes horecabedrijven, vijf in Groningen en Villa van Heek.
Villa Van Heek heeft in de loop der jaren verschillende bedrijfsleiders gehad, maar is nooit een florerend bedrijf geweest. Ondanks de aangekondigde executieverkoop is het grand café nog geopend. Het is onduidelijk wat er met het pand gebeurt, mocht het morgen leeg komen te staan.

Gemeente vanmorgen ingelicht

De gemeente Enschede is als verhuurder vanmorgen bijgepraat door Villa van Heek over de situatie. De gemeente beraadt zich nu op de mogelijkheden, in welke richting die gaan wil de gemeentewoordvoerder nog niet zeggen:  "we wachten de ontwikkelingen af. Het slechtste scenario is leegstand. We hopen dat dat niet aan de orde is en de veiling afgewend kan worden."
De gemeente heeft jaren geleden na een moeizaam debat in de gemeenteraad 1,2 miljoen geïnvesteerd in de verbouwing van het grand café. Dat geld is verdisconteerd in de huurprijs over 40 jaar, en is voor het grootste deel nog niet terugbetaald. Vanaf het begin zijn er vraagtekens gezet bij de haalbaarheid. Naar verluidt zou de huurprijs zo hoog zijn dat er omgerekend 45 dinergasten per avond nodig zijn om Villa van Heek financieel gezond te houden.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.