Nieuws

Rust lijkt teruggekeerd rond zuster Helena uit Delden

Voordeur 'zuster Helena'
Voordeur 'zuster Helena'
Er lijkt een einde gekomen te zijn aan de onrust rond de woning van 'zuster Helena' uit Delden. Volgens Helena zelf hebben de burgemeester van Hof van Twente en de politie de zaak stevig onder controle.
Dat vertelde de vrouw dinsdag tegen de rechtbank in Almelo. Ze staat daar terecht, verdacht van bedreiging van politiemensen, oplichting en het veroorzaken en doorrijden bij een aanrijding.

Meerdere keren politie-ingrijpen

Rond de woning aan de Nieuwstraat of, zoals de vrouw het zelf omschreef, het klooster, is veel te doen geweest. De vrouw ligt niet goed in de buurt en dat leidde meerdere keren tot politie-ingrijpen. In 2008 veroordeelde de rechter haar tot een verplichte opname in een psychiatrische kliniek, nadat ze op een aantal buurtkinderen was ingereden.
In november vorig jaar zou ze politiemensen hebben aangevallen met een ijzeren staaf. Ook zou ze een baksteen tegen de auto, waarmee agenten waren gekomen, hebben gegooid. De agenten kwamen poolshoogte nemen na klachten uit de buurt over een hinderlijk felle bouwlamp met bewegingsdetector, die de vrouw had opgehangen.

Ondernemers niet betaald voor geleverde diensten

Volgens de vrouw had ze de agenten aangezien voor indringers en wilde ze die verjagen. In dezelfde tijd zou ze ook een medewerker van het energiebedrijf belaagd hebben, toen deze de meterstanden wilde opnemen. De vrouw vertelde de rechtbank dat ze jaren had geleden onder 'het sadisme en vandalisme van haar buurt'. De bouwlamp had ze na talloze vernielingen opgehangen.
Volgens het Openbaar Ministerie pleegde de zelf uitgeroepen non ook meerdere oplichtingen door diverse ondernemers niet te betalen voor geleverde diensten. Voor de rechtbank legde de vrouw uit dat de ondernemers of slecht werk afleverden of met hogere rekeningen kwamen dan van te voren af was gesproken.

Onderzoek geestesgesteldheid

De strafzaak tegen de vrouw loopt al een tijdje en werd steeds aangehouden voor een onderzoek van de geestesgesteldheid van de vrouw. Tot nu toe weigerde de vrouw mee te werken, uit angst om haar pand onbeheerd achter te laten. Inmiddels heeft ze contact met een gedragsdeskundige en wil ze meewerken met een onderzoek. De ommekeer deed de Almelose rechters besluiten om de zaak nog één keer uit te stellen voor een rapport. Wanneer de zaak verder gaat, is onduidelijk.
Rondom de vrouw was onlangs nog veel te doen, omdat er diverse verhalen over haar rond gingen op de sociale media. Meerdere meldingen van agressief gedrag aan de deur van woningen in onder andere Tubbergen, Nijverdal en Almelo veroorzaakten bij jongeren angstgevoelens. Uit onderzoek van de politie bleek echter dat het om spookverhalen zou gaan, waarbij jongeren elkaar bang maken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.