Wijnen

Aflevering 8 - Réserve della Contessa

Réserve della Contessa
Réserve della Contessa
Deze week heeft wijnkenner Hans Averesch een Réserve della Contessa uitgekozen, een volle, aromatische, droge witte wijn. De wijn heeft een krachtige, gele kleur met groene reflexen en een geur van appelen, citroen en zeer mineralig. Lekker bij visgerechten, gebakken zwezerik en maiskip met roomsaus.
Het 45 hectare grote landgoed in de heuvels van Südtirol is sinds 1662 in handen van de familie Goës-Enzenberg. Toen Graaf Michael in 1991 het bedrijf overnam was hij net afgestudeerd als oenoloog. Manincor was een druivenleverancier met hoog aanzien voor bedrijven in de omgeving. Maar volgens de graaf was er meer mogelijk. Hij ging zich toeleggen op kwaliteit in de wijngaard en vinificatie. Dit hield voor hem in: het terugdringen van de opbrengsten, het planten van nieuwe druivenrassen en het werken volgens een methode die dicht bij de natuur staat. Het resultaat was dat hij in 1996 zijn druiven in eigen kelder kon vinifiëren. In april 2004 is het supermoderne keldercomplex in gebruik genomen. Deze bevindt zich in de berg waar het kasteel op gebouwd is. Man-in-cor betekend vrij vertaald ‘hand op het hart’, laten we zeggen vernoemd naar de aard van de mens en zijn wijn. “Het gaat ons niet alleen om concentratie en kracht, maar ook om het spiegelbeeld van bodem en klimaat, de harmonie en elegantie in wijn, een stukje natuur zo onbeschadigd mogelijk in het glas te brengen.” Wat moeten wij aan deze filosofie nog toevoegen?
Wijnkenner Hans Averesch van Heisterkamp Wijnkopers zoekt in elke aflevering naar heerlijke lokale wijnen die passen bij de lokale gerechten. Kijk voor meer wijnen op de website van Heisterkamp Wijnkopers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.