nieuws

Twentse steden gaan samenwerken en projecten schrappen

De vijf Twentse netwerkgemeenten gaan hun plannen voor woonwijken en bedrijventerreinen op elkaar afstemmen. Het is voor het eerst dat de gemeenten dat op grote schaal doen.
De samenwerking heeft jaren van onderhandelen gekost. Het is de bedoeling dat Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal samen bepalen in welke gemeente een nieuw bedrijventerrein komt en in welke gemeente het beste geïnvesteerd kan worden in een nieuwbouwwijk. Door de samenwerking zullen de vijf gemeenten forse verliezen moeten nemen op hun bouwgrond. Gemeentes zullen door de samenwerking projecten moeten schrappen.

Gemeenten stappen over eigen schaduw

Het is bijzonder dat de vijf Twentse gemeenten vergaand met elkaar gaan samenwerken. Tot een paar jaar geleden was er onderling veel concurrentie. Iedere gemeente wilde een eigen nieuwbouwwijk en een spiksplinternieuw bedrijventerrein binnen de eigen gemeentegrenzen. Mede door de crisis lijken de gemeentes nu wel bereid om concessies te doen.
Dinsdagmiddag zijn de plannen in het gemeentehuis van Almelo gepresenteerd. De nieuwbouwwijken Bornse Maten in Borne en Dalmeden in Hengelo zijn door de vijf Twentse gemeenten aangewezen als belangrijkste nieuwbouwlocaties. Het XL-Businesspark in Almelo, Oosterveld in Hengelo en Jufferenbeek-Zuid in Oldenzaal zijn de belangrijkste locaties voor bedrijventerreinen.
Bekijk de reportage in HD op Youtube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.