nieuws

Advocaten in Overijssel gaan staken

Strafrechtadvocaten gaan maandag in staking tegen de voorgenomen bezuinigingen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Onder hen de advocaten Jan Vlug uit Deventer en Janbart Kalk in Enschede.
De advocaten gaan die dag niet naar zittingen, staan geen cliënten bij. De advocaten worden opgeroepen om 's ochtends om 9 uur in toga naar de rechtbank in Amsterdam te komen voor een ludieke actie. De aanleiding zijn bezuinigingsplannen van het kabinet.
Die wil de uurvergoeding voor zogenoemde Pro Deozaken, de verdediging van cliënten die zelf niet kunnen betalen, verlagen van 106 naar 70 euro. Bovendien wordt maar een aantal uren vergoed. De advocaten vinden dat daardoor de rechtspraak in gevaar komt. Volgens hen heeft die verlaging van het uurtarief tot gevolg dat advocaten arbeidsintensieve zaken niet meer aannemen omdat die ze geld kosten. Dat betekent dat mensen zonder advocaat voor de rechter staan. Bovendien denken de advocaten dat advocatenkantoren omvallen omdat ze die zaken wel aannemen en te veel verlies lijden.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.