Nieuws

Stikstof en inteelt is oorzaak uitsterven korhoen Sallandse Heuvelrug

Stikstof in combinatie met een verminderde genetische variëteit is de oorzaak van de dramatische achteruitgang van het aantal korhoenders op de Sallandse Heuvelrug. Dit blijkt uit onderzoek van Vogelbescherming Nederland.
Door de stikstof die het vee bij veehouderijen uitstoot verandert de samenstelling van de grond, waardoor de afgelopen decennia de helft van de plantensoorten is verdwenen op de Sallandse Heuvelrug. Daardoor zijn er minder insecten en die hebben jonge korhoenders na hun geboorte nodig om de eerste weken te overleven. De afgelopen jaren bleek dat bijna geen enkele jonge korhoen het tot volwassenheid bracht.
Omdat eerst gedacht werd dat het alleen kwam door een gebrek aan genetische variëteit kwam, werden tot twee keer toe Zweedse korhoenders bijgeplaatst. Volgens Lars Soerink van Vogelbescherming Nederland heeft dat geen zin meer: "Daarvoor moet er eerst veel veranderen en dat gaat tijd kosten. De komende jaren zullen er dus geen nieuwe korhoenders bijkomen en ook al worden de vogels redelijk oud, is het daarmee bijna zeker dat de korhoen in Nederland gaat uitsterven."
De populatie Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug bestaat nu uit 20 stuks. Vijf daarvan zijn jongen die de eerste cruciale weken hebben overleefd.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.