Nieuws

Hengelo is honderdste schaliegasvrije gemeente van Nederland

Schaliegasboringen
Schaliegasboringen
Niet Deurne of Hof van Twente, maar Hengelo is de honderdste gemeente van Nederland die zich heeft uitgeroepen tot schaliegasvrije gemeente.
De Tweede Kamerfractie van GroenLinks is in haar nopjes met de beslissing van Hengelo en trakteert het gemeentebestuur morgen op taart. "Een 'schaliegasvrije' taart", meldt Marjolijn van Goethem van GroenLinks. Dat Hengelo de honderdste gemeente is die zich verklaarde tot schaliegasvrije gemeente verraste GroenLinks. "Wij wisten niet dat het gemeentebestuur van Hengelo zich daarover zou uitspreken", zegt Van Goethem. "Onze aandacht ging uit naar de gemeenten Deurne en Hof van Twente." In Deurne haalde de motie het volgens Van Goethem niet, in Hof van Twente wel.

Kamerdebat over schaliegas

Maandag 11 november staat Milieudefensie samen met bestuurders van schaliegasvrije gemeenten uit het hele land op het Plein in Den Haag om daar voorafgaand aan een debat over schaliegas nogmaals aan de Kamer duidelijk te maken dat zij geen schalieboortorens in Nederland willen.
In het Tweede Kamerdebat wordt onder meer gesproken over het intrekken van de opsporingsvergunningen van
boorbedrijf Cuadrilla in Noord-Brabant en Flevoland. De Partij voor de Dieren heeft een motie ingediend. In de huidige vergunningen van Cuadrilla staat dat binnen drie jaar een proefboring moet plaatsvinden. Dat is niet gebeurd. Dat biedt minister Kamp de mogelijkheid om de vergunningen in te trekken. Maar de minister is dat nu nog niet van plan. Dat blijkt uit zijn reactie op Kamervragen en eerdere oproepen van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Boxtel en Noordoostpolder.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.