Nieuws

Eindelijk duidelijkheid: Rodetorenbrug Zwolle heeft te weinig speling

De problemen met de Rodetorenbrug in Zwolle komen doordat de brug te weinig bewegingsvrijheid heeft. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de gemeente Zwolle. Onduidelijk blijft of er nu een fout is gemaakt door de aannemer of de architect.
Uit het onderzoek blijkt dat het probleem van de brug zit in de aanhechting bij het landhoofd aan de kant van de binnenstad, op het Rodetorenplein. De brug zit als het ware te strak tussen de oevers. Bij temperatuurverschillen kan de beweging die de brug maakt niet opgevangen worden, waardoor vervormingen ontstaan.

Brug blijft voorlopig nog gesloten

Al sinds de problemen met de brug duidelijk werden na de plaatsing in december 2012, wijzen de aannemer en
architect naar elkaar. Ook het huidige onderzoek wijst niet uit of het nu gaat om een fout in de constructie en bij het plaatsen van de brug, of dat er fouten zijn gemaakt bij de berekeningen.
De gemeente wil samen met de architect en aannemer werken aan een herstelplan. Het lijkt erop dat er een soort veer geplaatst gaat worden aan de kant van de Katerdijk. Die moet zorgen voor de speling die nu nog ontbreekt. Waarschijnlijk starten de herstelwerkzaamheden begin volgend jaar. Tot die tijd blijft de brug gesloten voor fietsers en voetgangers. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.