nieuws

Deskundigen: opmerkelijk dat Jansen Steur vasthield aan verkeerde diagnose

Jansen Steur heeft een verkeerde diagnose gesteld bij een patiënt die in 2000 zelfmoord pleegde. Dat de diagnose verkeerd was, was vrij snel duidelijk. Toch bleef Jansen Steur er jarenlang aan vasthouden. Opmerkelijk, zo oordeelde twee deskundigen vandaag tijdens de tweede zittingsdag van het strafproces tegen de oud-neuroloog van het MST in Enschede.
De patiënte kreeg de diagnose MSA, een zware variant van Parkinson. In een later stadium sprak Jansen met de patiënt ook over Alzheimer en de spierziekte ALS. Nadat de vrouw zelfmoord pleegde, bleek uit onderzoek dat ze noch aan MSA, noch aan Alzheimer of ALS had geleden.

"Schandalig liegen"

Volgens de aanklager heeft Jansen de nabestaanden van de vrouw niet verteld dat ze niet leed aan één van de ziektes. Jansen Steur ontkent dit zelf. "Het is schandalig hoe u hier keihard zit te liegen", beet de officier van justitie de oud-neuroloog toe.
De officier benadrukte dat het de familieleden maanden heeft gekost om een afspraak te maken met Jansen Steur over de uitslag van het onderzoek. "U kon gewoon niet geloven dat ze geen MSA had, daarom bleef u het volhouden." Jansen gaf vandaag toe dat er 'achteraf hele andere dingen uitgerold zijn', dan wat hij destijds dacht.

"Niet alledaagse behandeling"

Een van de deskundigen die woensdag aan het woord kwam, was neuroloog Jos Snoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij erkende dat het redelijk is om in eerste instantie aan MSA te denken, maar dat het verloop van de ziekte niet klopte met de diagnose. Hij benadrukt vervolgens wel dat een diagnose stellen heel moeilijk is.
De andere deskundige, neuroloog Erik Wolters (VUmc), vond dat Jansen erg lang doorging met een forse dosering medicijnen, terwijl deze niet leken aan te slaan bij de patiënte. Hij noemde het 'een niet alledaagse behandeling'.

Uitspraak begin volgend jaar

Voor de strafzaak tegen Jansen Steur zijn nog zeker tien zittingsdagen uitgetrokken. Begin volgend jaar moet de uitspraak volgen. Als alle feiten bewezen worden, hangt de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar boven het hoofd.
 
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.