Nieuws

ANWB vraagt Overijssel meevaller aan automobilist terug te geven

File op de A1
File op de A1
De ANWB vraagt de provincie Overijssel om meevallers uit de motorrijtuigenbelasting terug te geven aan de automobilist. Die vraag is ingegeven door een voorstel van Provinciale Staten van Limburg.
Limburg zou vanaf volgend jaar 5 miljoen euro meer binnenkrijgen aan opcenten op de motorrijtuigenbelasting. De politiek stelt vrijdag voor die meevaller terug te geven aan de automobilist, wat neerkomt op ongeveer 10 euro per auto per jaar.

Meer belasting binnen van oldtimers

Uit onderzoek in opdracht van de ANWB blijkt dat provincies dit jaar tezamen 1,45 miljard euro aan opcenten binnen krijgen en besteden daarvan een miljard aan gemotoriseerd wegverkeer.
Vanaf volgend jaar krijgen de provincie samen 105 miljoen euro extra belasting binnen, omdat voor meer auto’s motorrijtuigenbelasting betaald moet worden. Het gaat om zuinige auto’s en om oldtimers, die nu nog belastingvrij rijden. De rijksmaatregel levert Overijssel 3,9 miljoen euro extra op.

Verkeersveiligheid

Die meevaller door rijksbeleid moet volgens de ANWB terugvloeien naar de automobilist, zoals de politiek in Limburg nu voorstelt. Mochten andere provincies dat voorbeeld niet volgen, dan moet het extra geld volgens de ANWB worden ingezet om de verkeersveiligheid in de provincie te verbeteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.