Miss Grand 2013

Miss Talisa Wolters uit Borne wordt geleefd in Thailand

Het programma rond Miss Grand International is inmiddels in volle gang en Miss Grand Netherlands Talisa Wolters uit Borne heeft eigenlijk nog geen tijd gehad om bij te komen. Vanaf het moment van aankomst in Bangkok tot nu wordt ze geleefd.
Het zijn lange dagen en korte nachten voor de Twentse schoonheid. Een vlucht naar Bangkok van elf uur, de warmte én het tijdsverschil gaat je niet in de koude kleren zitten. Voor Talisa was er weinig tijd om te wennen. Maandag kwam ze in alle vroegte aan na niet geslapen te hebben in het vliegtuig. Na een korte nacht begon op dinsdag het officiële programma met een presentatie en een persconferentie. In de ochtend werd er geoefend en de middag was 'voor het eggie'.

Veel pers

Iedere miss moest zich voorstellen in een presentatie die bovendien live op YouTube werd uitgezonden. Ik schreef het al eerder: missverkiezingen leven hier in tegenstelling tot Nederland enorm. Er was behoorlijk veel pers aanwezig, maar gek genoeg was ik de enige buitenlandse journalist.
Toch vreemd voor zo'n groot evenement, maar misschien komt dat nog tijdens de finale. Na de presentatie, persconferentie en vooral veel poseren voor foto's was het 's avonds tijd voor een galadiner in een chique hotel in Bangkok tot laat in de avond. Opnieuw een korte nacht voor alle missen.

Met 80 mooie vrouwen op stap

De grote baas (en bedenker) van Miss Grand International, Khun Nawat, nodigde mij persoonlijk uit om op woensdag mee te gaan en het programma als pers te volgen. Met 80 mooie vrouwen van over de hele wereld op stap, wanneer krijg je nou zo'n kans? En dus meldde ik mij woensdag om half 8 bij het hotel. Het vertrek stond gepland voor kwart voor 8, maar zoals het Thai betaamd liep het een uur uit.
De woensdag stond in het teken van Bangkok, met als hoogtepunten de Grand Palace, de beroemde tempel Wat Pho, een lunch in het bekende restaurant The Blue Elephant en een bezoek aan het vroegere paleis van koning Chulalongkorn (Rama V), een van de meest geliefde koningen van Thailand, dat toen overigens nog Siam heette.

Bekendste toeristische attractie

Onder politiebegeleiding werden de missen in drie bussen door Bangkok gereden. De Grand Palace was als eerste aan de beurt. Voor Thai is het gratis toegang en normaal betaal je als buitenlandse toerist 500 baht (zo'n 12,50 euro) entree, maar dit keer kon ik dankzij de organisatie zo doorlopen. Het zal waarschijnlijk mijn eerste en tegelijkertijd laatste keer zijn geweest.
Het is één van de bekendste toeristische attracties in Bangkok en dat heeft de organisatie geweten... Vanaf het moment dat de schoonheden de poorten betraden, stormden honderden Chinese toeristen op hen af. Ze wilden allemaal met hen op de foto. Het bezoek liep al snel vertraging op. Zelfs de officiële foto's werden verpest door Chinezen (en overigens ook andere toeristen) die hoe dan ook een kiekje wilden.

Met sirenes door de stad

Ik voelde me meer een bodyguard dan pers die meeliep en moest regelmatig missen de goede kant opsturen en 'beschermen' tegen de opdringerige toeristen. De Grand Palace zat erop, dus hop de bus in, en weer met sirenes aan door naar de volgende attractie: Wat Pho. Hier was het gelukkig wat rustiger en kregen de missen zelf ook iets mee van de in mijn ogen mooiste tempel van Bangkok.
Lunchen deden we bij The Blue Elephant. Naast een restaurant (met Belgisch management) is dit ook een kookschool en exporteert het zelfs producten naar Nederland. Kijk maar eens in de schappen bij Albert Heijn. De missen kregen het beste voorgeschoteld wat de Thaise keuken te bieden heeft, waaronder Pad Thai, som tum, massaman chicken en natuurlijk Thaise snacks. Echt pittig was het overigens niet, waarschijnlijk uit voorzorg zodat de dames geen last van hun darmen zouden krijgen...

Voormalig paleis

Met het eten achter de kiezen stapten de missen weer in de bus, op naar het voormalige paleis van koning Chulalongkorn. Hier was ik zelf nog nooit geweest en dus was het ook voor mij interessant. In het paleis mag je geen foto's maken en voor je naar binnen gaat dien je zowel je camera als je mobiele telefoon af te geven.
Toch waren er enkele missen die probeerden te fotograferen, maar zij werden meteen door de begeleiding op de vingers getikt. Vreemd genoeg was er wel een officieel fotomoment binnen in het paleis, dus dan mag het blijkbaar wel.

Naar noordelijke stad Chiang Mai

Het dagprogramma eindigde in het winkelcentrum River City met een presentatie van Singha, één van de grote sponsors van Miss Grand International. Vaak worden dit soort momenten in winkelcentra hier gehouden. Daarna gingen de dames een dinercruise maken over de Chao Phraya rivier, die Bangkok doorkruist.
Dit was voor sponsors en niet voor pers, waardoor ik naar huis ging. De komende dagen verblijven de missen in de noordelijke stad Chiang Mai, waar ze vanmorgen in alle vroegte – voor Talisa ging de wekker om 4 uur! – heen zijn gevlogen. Ik blijf in Bangkok, waar de missen dit weekend weer terugkeren.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.