Nieuws

Verdubbeling toeristenbelasting Oldenzaal teruggedraaid

Verdubbeling toeristenbelasting teruggedraaid
Verdubbeling toeristenbelasting teruggedraaid
De gemeente Oldenzaal draait de verhoging van de toeristenbelasting terug. Dat gebeurt na een lobby van belangenvereniging van recreatieondernemers Recron, Horeca Nederland en D66 in Oldenzaal.
De gemeente verhoogde vorig jaar januari de toeristenbelasting van 70 cent naar 1,50 euro, meer dan een verdubbeling. Dat is echter niet met de twaalf recreatieondernemers gecommuniceerd die het aangaat, dat vond de gemeente volgens fractievoorzitter Ankoné van D66 toen niet nodig.
Het gevolg was dat de twaalf ondernemers in het voorjaar werden verrast met ene enorme aanslag toeristenbelasting. Die moesten ze voor een groot deel uit eigen zak betalen omdat ze de belasting niet hadden geïnd bij de toeristen. Dat zou ook over dit jaar gebeuren. Bij een grote recreatieondernemer zo daarmee het water tot aan de lippen komen te staan en zou de continuïteit in gevaar komen.
Een maand geleden zei het college van burgemeester en wethouders in Oldenzaal nog dat ze juist had gehandeld, maar nu is de verhoging met terugwerkende kracht teruggedraaid. Daarbij werd ook het argument gebruikt dat de hoogte van de toeristenbelasting niet in verhouding staat tot die in omliggende gemeenten.
Volgens D66 heeft het college zich daar nog nooit iets van aangetrokken en is het zo makkelijk cadeautjes uitdelen in de aanloop naar de verkiezingen. Ankoné: "3,5 jaar kan er niks en moeten we zuinig zijn maar in het laatste half jaar kunnen we ineens wel de reserve aanspreken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.