Nieuws

Monumentenbeleid Kampen voorbeeld voor andere gemeenten

Het monumentenbeleid van Kampen is succesvol. Door samen met inwoners een goede bestemming voor monumenten te vinden, blijft de binnenstad levendig. Die visie heeft Kampen de Erfgoedprijs 2013 opgeleverd.
Een monument moet er niet alleen mooi uitzien, net zo belangrijk is het gebruik van het gebouw. Dat moet een brug vormen tussen het verleden en de toekomst. Een voorbeeld hiervan is de Van Heutszkazerne. In de 19e eeuw werden hier soldaten opgeleid, en tot eind vorige eeuw zat de kunstacademie erin. Na jaren leegstand is er nu een goede bestemming voor gevonden: verschillende culturele instellingen gaan in het pand samenwerken in een cultuurcluster.

Mooi en toegankelijk

Wethouder Jennita Tabak van Kampen is blij met de prijs, het is volgens haar een erkenning voor het beleid dat Kampen al jaren voert. Voor Kampen is het essentieel dat de monumenten niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook de stad versterken door de functie.
Kampen heeft honderden grote en kleine rijksmonumenten. Het streven is om zoveel mogelijk  monumenten toegankelijk te houden voor het publiek, om zo de geschiedenis levend te houden.De Erfgoedprijs 2013 levert de gemeente Kampen 25.000 euro op. Inwoners kunnen zelf met ideeën komen waaraan dat geld het beste besteed kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.