Nieuws

Nucleaire oefening bij Hulsbeek Oldenzaal

Nadat gisteren het eerste deel van de grote civiel-militaire oefening van de Veiligheidsregio Twente bij Kloosterhaar werd gehouden, was vandaag een parkeerplaats bij het Hulsbeek in Oldenzaal  het decor voor het tweede deel.
Het ging deze keer om een grote zogenoemde deconterminatie oefening. Daarvoor had defensie een ontsmettingsstraat, waar nucleair besmette voertuigen weer ‘schoongemaakt’ moesten worden. Na twee grondige wasbeurten wordt het voertuig met speciale apparatuur gemeten. Is er dan nog steeds nucleair materiaal aanwezig, moet het voertuig opnieuw door de wasstraat. Pas als er geen gevaarlijke metingen meer worden geconstateerd is het veilig om het voertuig naar een andere locatie te rijden.

Meetploegen

Tijdens deze oefening reden rondom Oldenzaal diverse voertuigen van de brandweer en defensie. Dit waren de zogenaamde meetploegen die moesten bepalen hoever de straling was te meten en hoe groot het gebied van besmetting was. Ook al deze voertuigen moesten na hun actie door de wasstraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.