Nieuws

Uniek in Nederland: vollere tribunes bij eredivisieclubs in Overijssel

Tribune FC Twente
Tribune FC Twente
Alle verhalen over crisis in het betaald voetbal ten spijt: in Overijssel weten de supporters de weg naar de stadion nog gewoon te vinden. FC Twente, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles spelen dit seizoen hun thuiswedstrijden tot nog toe alle drie voor vollere tribunes dan vorig jaar. Alleen bij Heracles Almelo komt iets minder publiek.
Met ongeveer eenderde van het huidige seizoen achter de rug, zijn de miljoenen voetbalkenners in ons land het over één ding eens: het voetbal is er niet beter op geworden en dat gecombineerd met de economische crisis, zou maken dat het publiek het wel gezien heeft. Nou, dat geldt misschien in de rest van het land, maar in onze provincie in ieder geval niet.

Twente en PEC

Vanzelfsprekend gesteund door de prima resultaten tot zover, speelt Twente tot nu toe voor vollere tribunes dan vorig seizoen. Werd seizoen 12/13 afgesloten met een gemiddeld aantal toeschouwers van 28.955, dit seizoen zijn het er bij elke thuiswedstrijd zo'n 400 meer.
Bij PEC was de stijging zelfs nog groter. Ook de Zwollenaren, gesteund door een fantastische seizoensstart, spelen hun thuiswedstrijden dit seizoen voor ruim 11.500 supporters. Vorig seizoen was dat nog geen 11.000.

Alleen Heracles valt tegen

En dat er toch echt een verband is tussen de prestaties en de tribunes, laat ook Heracles Almelo zien. Het is de enige Overijsselse ploeg die dit seizoen tot nu toe een beetje tegenvalt -maar ook dat is relatief- en het is gelijk ook de enige club die minder publiek trekt.
Maar de spectaculairste stijging is uiteraard voor Go Ahead, dat dit seizoen in de eredivisie uitkomt en vorig seizoen in de Jupiler League. De vergelijking met vorig seizoen is voor de Deventenaren niet helemaal eerlijk, maar vooruit: 4531 toeschouwers vorig seizoen versus 7300 dit seizoen.

In de rest van het land minder

Al met al ziet het er met de populariteit van het Overijsselse voetbal wel degelijk goed uit, ook als je de vertekende resultaten van Go Ahead niet meerekent, is er hier stijging en dat is tot zover uniek in Nederland. Het landelijk gemiddelde ging wel degelijk onderuit. In de eredivisie zijn de tribunes tot zover gemiddeld 0,66 procent minder gevuld.
In de Jupiler League is die duikeling veel extremer, namelijk 17 procent. Waarschijnlijk komt dat door de wedstrijden van Jong Twente, Jong Ajax en Jong PSV, die een paar trotse ouders uitgezonderd, nauwelijks publiek trekken.
Gemiddeld aantal toeschouwers bij thuiswedstrijden:

FC Twente

Seizoen 12/13: 28.956
Seizoen 13/14: 29.386

PEC Zwolle

Seizoen 12/13: 10.783
Seizoen 13/14: 11.509

Heracles Almelo

Seizoen 12/13: 8429
Seizoen 13/14: 8307

Go Ahead Eagles

Seizoen 12/13: 4532
Seizoen 13/14: 7300
Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.