Nieuws

Advocaten in Overijssel staken: ludieke actie in Almelo

De rechtbank in Almelo
De rechtbank in Almelo
Ook in Overijssel leggen advocaten vandaag het werk neer, uit protest tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Bij de rechtbank in Almelo is vanmiddag een ludieke actie.
Rond twaalf uur vanmiddag verzamelt zich in Almelo een groep raadslieden, om bij het gebouw een protestgeluid te laten horen.
De advocaten protesteren onder meer tegen de voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Advocaten zijn bang dat meer mensen zonder advocaat voor de rechter komen. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten schat dat ongeveer driehonderd strafadvocaten aan de landelijke staking meedoen. Ook asiel- en sociaal advocaten staken mee.
De protestactie wordt gesteund door de Orde van Advocaten, die overigens hoopt dat er geen cliënten de dupe zullen worden van de staking. De orde heeft sinds het bekend worden van de plannen van Teeven daartegen bezwaar gemaakt. Ook de rechtspraak heeft begrip voor het ongenoegen van de advocaten.
Het is nog niet bekend of de staking grote gevolgen zal hebben voor de gang van zaken bij rechtbanken. Er zijn zaken die op voorhand zijn verdaagd, maar er zijn ook zaken waarvan vaststaat dat zij gewoon doorgaan, met advocaten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.