Nieuws

CDA wil stadsmariniers in Enschede

Het CDA in Enschede zet in op het aanstellen van zogenoemde stadsmariniers. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden gaat het om ambtenaren die verregaande bevoegdheden hebben.
De stadsmariniers kunnen bij problemen in wijken en dorpen alle betrokken partijen om tafel roepen en maatregelen afdwingen. Zo kan hij in een buurt met veel drugsoverlast en woninginbraken de politie, gemeente, woningcorporatie en verslavingszorg bijeen roepen en iedereen opleggen een onderdeel van het probleem aan te pakken. Een stad als Enschede heeft volgens het CDA meerdere stadsmariniers nodig die daar een dagtaak aan hebben.
Volgens secretaris Punter van het CDA worden mensen vaak van het kastje naar de muur gestuurd, "dat is aan de burger niet meer te verkopen." Punter meent dat de stadsmarinier niet het tekort aan wijkagenten in Enschede oplost, de wijkagent blijft belangrijk.
De stadsmarinier is een onderdeel van het verkiezingsprogramma van het CDA in Enschede. Het programma zet zwaar in op zorg en ondersteuning en op aandacht voor veiligheid in wijken en dorpen. Daarbij staat centraal dat met minder geld en minder regels meer maatwerk geleverd moet worden. D66 in Enschede had een soortgelijk idee opgenomen in het verkiezingsprogramma in 2010. Daarin werd het wijkmariniers genoemd.
Het idee van stadsmariniers komt uit Rotterdam waar al jaren op die manier met succes problemen worden opgelost. Volgens de Rotterdammers "gaat het om een ambtenaar die betaald wordt om zich niet als ambtenaar te gedragen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.