Nieuws

Belastingambtenaar opgepakt om fraude met auto's

Fraude
Fraude
Een belastingambtenaar en twee belastingdienstmedewerkers zijn maandag opgepakt omdat zij mogelijk belastingfraude met auto's mogelijk hebben gemaakt. De ambtenaar zou onder meer betrokken zijn bij fraudes bij autobedrijven in onder meer Hardenberg, Staphorst en Meppel.
De belastingambtenaar zou giften hebben aangenomen in ruil voor hulp bij de fraude, meent het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Een belastingdienstmedewerker zou onjuiste aangiften van de autohandelaren niet hebben gecontroleerd en onjuiste gegevens op belastingaangiften hebben ingevuld. Ook een autohandelaar uit Groningen, diens boekhouder en een medewerker van het bedrijf zijn opgepakt.

Vier miljoen euro

De autohandelaren zouden een te lage BPM (Belasting op Personenauto's of Motorvoertuigen) hebben gehanteerd. Ook zou een te lage waarde voor het privégebruik van leaseauto's zijn doorgegeven. De Belastingdienst zou daardoor inkomen zijn misgelopen en heeft aanslagen opgelegd voor meer dan vier miljoen euro.
Bij de actie doorzocht de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst FIOD drie woningen in Veendam, Groningen en Haren. Ook bij een loods, twee belastingkantoren en acht autobedrijven vonden invallen plaats. Daarbij werd administratie in beslag genomen. De Belastingdienst heeft op tachtig auto's beslag gelegd. Onduidelijk is of er ook invallen in Overijssel zijn gedaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.