Nieuws

PvdA Hellendoorn: snel starten met aanleg N35 Nijverdal-Wierden

Er moet snel worden gestart met de verbreding van de N35 tussen Nijverdal en Wierden. Er wordt nu veel te lang getreuzeld, omdat onderzoek wordt gedaan naar verschillende varianten, terwijl de oplossing voor het tracé klaarligt. De PvdA in Hellendoorn vraagt in een brief de provincie Overijssel, de gemeente Hellendoorn en het Rijk snel een beslissing te nemen over de uitvoering van het traject.
Tussen Nijverdal en Wierden moeten 2x2 rijstroken komen en viaducten. De verkeersveiligheid op het traject wordt daarmee vergroot en de maximumsnelheid kan omhoog naar 100 kilometer per uur. Een snelle start van de aanleg is niet alleen goed voor de verkeersveiligheid stelt de PvdA in de brief, maar ook voor de werkgelegenheid. De wegenbouw in de regio zou een flinke impuls kunnen krijgen.

Eerst onderzoek

Het project loopt vertraging op omdat het Rijk de kosten voor de aanleg schat op zo'n 160 miljoen euro. Er is slechts 100 miljoen beschikbaar. Het Rijk betaalt daarvan de helft, net als de gemeenten en de provincie. Het Rijk komt echter pas in 2021 met haar bijdrage over de brug. De provincie schiet de 50 miljoen van het Rijk voor mocht het plan al voor 2021 worden uitgevoerd. Er liggen nu verschillende plannen klaar voor de aanleg van het traject die volgens het Rijk eerst moeten worden onderzocht voor begonnen kan worden met de aanleg:
  • Rijkswaterstaat geeft aan dat met de huidige 100 miljoen die beschikbaar is alleen een sobere variant van het plan aangelegd kan worden. De aanleg van viaducten vervalt daarbij waardoor er geen sprake meer zal zijn van ongelijkvloerse kruisingen.
  • Bewoners van de omgeving van het nieuwe tracé hebben een alternatief plan ontwikkeld. Dit plan is goedkoper dan het huidige plan. Bovendien hoeven er veel minder huizen en gronden in de omgeving te worden aangekocht.
  • Een groep ondernemers heeft aangegeven dat zij een tracé met ongelijkvloerse kruisingen kunnen aanleggen voor het beschikbare budget van 100 miljoen euro. Dit gebeurt in afstemming met de bewoners die een alternatief plan hebben voor het tracé.

Kiezen voor goedkopere variant

Alle plannen die er nu liggen, worden onderzocht wat volgens de PvdA leidt tot verder uitstel, maar niet tot een oplossing voor de verkeersonveilige weg tussen Nijverdal en Wierden. De partij stelt voor dat in plaats van het Rijk de provincie Overijssel samen met de gemeenten en de regio de uitvoering van het project op zich neemt, waarbij de keuze valt op de goedkopere variant. De provincie, de gemeenten en de regio nemen immers ook de helft van de kosten voor hun rekening. De provincie schiet zelfs het deel van het Rijk voor.
De PvdA benadrukt in haar brief aan de provincie, gemeente en het Rijk wel dat de N35 een Rijksweg moet blijven. De weg moet niet overgedragen worden van het Rijk aan de provincie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.