nieuws

Jansen Steur botst opnieuw met rechter Almelo

Ernst Jansen Steur
Ernst Jansen Steur
Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur botste dinsdag opnieuw met de rechter tijdens de strafzaak in Almelo tegen hem. Jansen beet rechter Marcel Bordenga toe dat hij vaak met stemverheffing tegen hem sprak. "Dat maakt weinig indruk op mij", zei Jansen tegen de rechter. "Ik praat harder tegen u omdat ik u anders niet kan bereiken", antwoordde de rechter.
Jansen mompelde vervolgens dat de rechter dan 'de juiste gebruiksaanwijzing' had gevonden. Tijdens een eerdere zittingsdag vorige week botsten de twee ook al. De rechter zette toen zelfs de microfoon van Jansen uit omdat hij geregeld door anderen heen sprak.

'Man, je hebt het!'

"Zijn ogen spuugden vuur en hij sloeg met zijn vuist op tafel. 'Man, je hebt het!' riep hij. Toen geloofde ik pas dat ik Alzheimer had", verklaarde een voormalig patiënt van de ex-neuroloog tijdens de zitting. De rechter van de rechtbank in Almelo las zijn verklaring voor op de derde dag in de strafzaak tegen Jansen Steur. De ex-neuroloog had net daarvoor verklaard dat hij wel degelijk twijfels had over de door hem eind jaren negentig gestelde diagnose Alzheimer.
"Waar bleek die twijfel dan uit?", vroeg de rechter aan Jansen Steur. "Die twijfel hoeft niet uit mijn lichaamshouding te blijken", antwoordde hij. Jansen Steur vertelde dat hij geen neurologische afwijkingen had gevonden bij de patiënt, die met een onverklaarbare doofheid en geheugenproblemen bij hem terecht kwam.
Wel vond Jansen Steur dat het gedrag van de man, die nog geen 60 jaar oud was, tekenen vertoonden van een vroege fase van Alzheimer. Ook kwamen soortgelijke ziekten in zijn familie voor. "Dat waren voor mij voldoende argumenten voor deze diagnose." De ex-neuroloog bleef dinsdag tijdens de zitting benadrukken dat hij ook zijn twijfels had.

Geen enkele ouderbouwing

Twee deskundigen stelden dat Jansen Steur geen enkele onderbouwing voor de diagnose Alzheimer bij zijn destijds 52-jarige patiënt had. Hij had al helemaal geen onderbouwing om het zware medicijn Exelon voor te schrijven. Deze diagnose heeft zeer ernstige psychosociale gevolgen gehad voor de patiënt, aldus de deskundigen.
 
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.