Nieuws

Affaire Jansen Steur 'laat bekend' bij bestuur MST Enschede

Toenmalig bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente liet pas in 2009 onderzoek doen naar de affaire rond neuroloog Jansen omdat hij niet eerder weet had van de zaak. Dat zei Kingma dinsdag bij het Regionaal College voor de Gezondheidszorg in Zwolle.
Kingma was van 2006 tot medio dit jaar bestuursvoorzitter van het Twentse ziekenhuis. Tegen hem is een tuchtprocedure ingediend door letselschade-expert Yme Drost. Volgens Drost kwamen in 2005 al zorgen via de media naar buiten over de gezondheid van oud-patiënten van neuroloog Jansen. Kingma was toen nog inspecteur-generaal van de Inspectie van de Gezondheidszorg en bezig om bestuursvoorzitter van het MST te worden. Drost:  "Hij moet dit geweten hebben."
Kingma trof in 2006 bij zijn start als bestuursvoorzitter een "ziekenhuis in chaos" aan. "Daar koos ik mijn prioriteit en daarin zat neuroloog Jansen niet op mijn netvlies." Overzichten van oplopende claims van oud-patiënten verstrekt door de verzekeraar van het MST werden door het bestuur niet bestudeerd. Als inspecteur-generaal had Kingma evenmin weet van de zaak. "Casussen werden niet met mij besproken. Ik was in die tijd bezig met schandalen in de verpleeghuizen, niet met een neuroloog uit Enschede." Volgens Drost is de onderste steen in de affaire Jansen nog lang niet boven. Bij hem zijn ruim 200 klachten binnengekomen over de neuroloog. "Ik krijg nog steeds nieuwe zaken binnen."
Het vonnis in deze tuchtklacht is op 10 januari.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.