Nieuws

Bewoners van flats Hengelo moeten dag huis uit vanwege asbest

Asbest stopbord
Asbest stopbord
De bewoners van 272 huurwoningen van flats in de Hengelose Es moeten voor een dag hun huis uit voor het verwijderen van asbestpanelen uit de woningen. Dat meldt de TC Tubantia.
Het gaat om woningen van woningcorporatie Welbions aan de Jan Tooropstraat, de Weusthagstraat en de Peter Rubenstraat. De betrokken bewoners zijn persoonlijk door Welbions geïnformeerd. De asbestpanelen leveren geen acute risico's voor de gezondheidheid op, ze worden uit voorzorg verwijderd. In de meeste gevallen zijn de panelen ook niet beschadigd. Bij vijf woningen is dat wel het geval, daar wordt verder onderzoek naar asbestverspreiding gedaan.
In acht particuliere gevallen is wel reeds actie ondernomen. Daarbij ging het om beschadigde vloerzeilen, een beschadigd plafond in een meterkast en beschadigde asbestplafondplaten in garageboxen. Het gaat hierbij om asbest van de klasse 3, de gevaarlijkste 'niet-hechtgebonden' soort: dat type is zacht en brokkelt gemakkelijk af. Door aanraking kunnen vezels vrijkomen die bij inademing mogelijk kanker kunnen veroorzaken.
In de andere gevallen gaat het om 'lage-risico-asbest', aldus Welbions. Het gaat daarbij om 'hecht-gebonden' asbest, dat bovendien verwerkt is op plekken waar geen of weinig risico is op beschadiging. Zoals afwerkplaten aan de buitenkant van een woning.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.