Nieuws

Eis in hoger beroep: 14,5 jaar cel voor medeplegen moord in Enschede

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen van 14,5 jaar geëist tegen een 55-jarige vrouw en een 52-jarige man uit Enschede. Volgens het OM zijn de twee verdachten verantwoordelijk voor de dood van de 66-jarige Folly Strijker.
Folly Strijker werd op 10 september 2010 in zijn woning in Enschede doodgeschoten. Op dat moment waren beide verdachten in de woning aanwezig.

Zeer slechte relatie

De 55-jarige vrouw was de partner van het slachtoffer. Uit verschillende verklaringen blijkt dat er sprake was van een zeer slechte relatie. De 52-jarige man had een zakelijk conflict met slachtoffer. Beiden hadden een motief om het slachtoffer uit de weg te ruimen, aldus de advocaat-generaal op de zitting.
Volgens het OM kan wettig en overtuigend bewezen worden dat er sprake is van het medeplegen van moord. Zo heeft de vrouwelijke verdachte voorafgaand aan het delict met de mannelijke verdachte besproken dat zij geen leven had bij haar partner en dat zij van hem af wilde. Daarnaast is uit forensisch onderzoek gebleken dat beide verdachten kruitsporen op lichaam en kleding hadden.

"Moord was gepland"

Alleen een gevangenisstraf van aanzienlijke duur is passend, volgens het OM. Het slachtoffer is volgens de advocaat-generaal niet in een opwelling gedood, noch bij een woordenwisseling die escaleert tot geweld. Er heeft geen gevecht of worsteling plaatsgevonden. Alles stond in de woning nog perfect op zijn plaats. De moord is gepland, het slachtoffer is koelbloedig vermoord, aldus het OM.
De rechtbank in Almelo sprak de verdachten eerder vrij van moord. Wel werd de vrouw veroordeeld voor het witwassen van crimineel geld. Zij kreeg zes maanden cel. De man werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voor het bezit van een vuurwapen en munitie. Het OM stelde hoger beroep in tegen de vrijspraak. De veroordelingen voor witwassen en verboden vuurwapen bezit zijn definitief. De uitspraak is over twee weken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.