Nieuws

OM eist tbs met dwangverpleging voor man uit Almelo die met hamer sloeg

De man die in februari een ambtenaar van de gemeente Almelo meerdere keren op het hoofd sloeg in het gemeentehuis van Almelo, is zo gevaarlijk dat alleen een gedwongen opname in een tbs-kliniek de maatschappij voldoende kan beschermen.
Dat zei de officier van justitie in Almelo woensdag voordat hij tbs met dwangverpleging eiste wegens een poging tot moord. De verdachte, een man uit Almelo, zei dat hij op 6 februari bewust een hamer bij zag had om iemand van de politie of gemeente "een lesje te leren".
Toen hij na een zwerftocht over straat geen geschikt slachtoffer was tegen gekomen, besloot hij het gemeentehuis binnen te stappen. Eerst zag hij alleen vrouwelijke medewerkers, maar die wilde hij niets aandoen. Het slachtoffer kwam op het verkeerde moment van de trap lopen.
Collega's zeggen dat het slachtoffer geen enkele kans had. Hij werd volledig onverwacht met de hamer op het hoofd geslagen. Tot twee keer toe. Het slachtoffer raakte zwaargewond. Een deel van zijn schedel werd letterlijk ingeslagen en hij belandde in het ziekenhuis in Enschede.
Het slachtoffer heeft nog elke dag last van de klap. Het kan wel twee jaar duren voordat hij is hersteld. De officier van justitie noemde het ook schokkend dat de Almeloër zijn slachtoffer willekeurig uitkoos. De verdachte is al jaren boos op de gemeente en politie omdat deze hem zouden willen vermoorden. Zo zou zijn bloed besmet zijn en is er een chip in zijn hoofd geplaatst, vertelde de man.
Het is niet de eerste keer dat de man in aanraking kwam met justitie. In 2010 mishandelde hij een huisarts en werd toen gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concluderen dat de man schizofreen en paranoïde is. De man was ontoerekeningsvatbaar toen hij de klappen gaf.
Zijn advocaat vindt dat poging tot moord niet bewezen is omdat de man niets aan zijn handelen kon doen. Ze vroeg de rechtbank om de man niet te veroordelen, maar in een psychiatrische kliniek op te sluiten. De advocate baseerde zich op een rapport van deskundigen. De rechtbank wees haar er op dat het om een oud rapport ging, uit een andere rechtszaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.