Aan tafel!

RTV Oost zoekt Overijsselse kooktradities

Aan tafel...
Aan tafel...
Nederlanders houden van tradities, maar hoe staat het eigenlijk met de kook- en eettradities in onze provincie? Overijssel heeft een rijke kookcultuur waar we zuinig op moeten zijn. RTV Oost gaat op zoek naar deze kooktradities en eetgewoonten van families en de verhalen die daarbij horen. Voordat ze zijn verdwenen…
Maakt uw oma de lekkerste snert van de hele wereld? Heeft uw tante een familierecept voor het smeuïgste draadjesvlees? Bakken ze in uw familie de heerlijkste appeltaart? Brouwt u uw eigen bier zoals opa dat deed? Tradities zijn vaak de ‘lijm’ in een familie en geven familieleden een gevoel van veiligheid en geborgenheid, maar ook van trots! Tradities en kookgewoonten benoemen is één, families achterhalen die deze tradities nog hebben en die ze willen delen met RTV Oost is twee. Enkele voorbeelden:
  • In grote delen van Overijssel bakken mensen rond de jaarwisseling ‘knieperties’, In andere delen bakt men liever ‘iezerkoeken’. Beide traditionele lekkernijen kennen een simpele receptuur, maar er is geen fabriek die het na kan maken.
  • Katholiek Overijssel kent nog steeds de traditie van het baklever- en bakbloedworst eten na de nachtmis op Kerstavond.
  • In de slachtmaand (november) eet men in Noord-West Overijssel nog steeds bloedworst met spek en stroop. Een aparte combinatie, maar volgens ingewijden een ware traktatie.
  • Een Christelijke familietraditie was/is het eten van draadjesvlees op zondag. Koken deed je namelijk niet op die dag en de runderlapjes konden op zaterdag al worden klaargemaakt.
Lijkt het u leuk aan deze speurtocht deel te nemen en wilt u RTV Oost deelgenoot maken van uw kook- en eettradities? Mail een foto van het gerecht en/of recept en het familieverhaal met contactgegevens naar: koken@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.