Nieuws

Nederland uit recessie, maar aantal vacatures in Overijssel daalt weer

Vacatures
Vacatures
Het aantal vacatures in Overijssel is voor de tweede maand op rij gedaald. De daling van een kleine vijf procent was wel minder hard dan de maand ervoor. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van RTV Oost naar het aantal vacatures in de grote gemeenten in de provincie.
De banenmarkt in de provincie staat dus weer met beide voeten op de grond, na de ware explosie in aantal vacatures van twee maanden geleden. Toch is die enorme stijging van toen nog zeker niet teniet gedaan. Over de laatste maanden gerekend staat de banenmarkt in Overijssel er nu iets beter voor dan drie maanden terug.

CBS: Ook landelijk eindelijk een stijging

Dat provinciale beeld sluit aan bij de bevindingen die het CBS vandaag bekend maakte, dat het aantal vacatures in heel Nederland voor het eerst in twee jaar tijd weer eens iets steeg.
De daling in Overijssel wordt vooral veroorzaakt door de banenmarkt in Zwolle. Daar daalden de kansen voor werkzoekenden voor de tweede maand op rij en omdat de provinciehoofdstad nog altijd de meeste vacatures telt, weegt de daling zwaar mee. Wie nu via één van de grote (niet-gespecialiseerde) vacaturewebsites zoekt naar een baan in Zwolle, krijgt gemiddeld 249 vacatures voorgeschoteld. Dat waren er een maand eerder nog 282. Ook in Enschede werd de spoeling dunner: van 169 vorige maand naar 155 nu.
Die 249 Zwolse en 155 Enschedese vacatures zijn ze lang niet allemaal. Zelfs de grootste banensites geven nog niet de helft van het werkelijke aantal vacatures in een stad, maar de ontwikkeling van de gemiddelden aantallen geeft door de tijd heen een prima beeld van hoe de kansen voor werkzoekenden zich ontwikkelen.

Vacature-index per gemeente per 14/11/2013, vergeleken met een maand eerder

Zwolle 249,3 (-11,4%)
Enschede 154,8 (-8,3%)
Hengelo 121 (+3,1%)
Deventer 120,5 (-1,5%)
Almelo 81,8 (+7,7%)
Kampen 22,5 (+2,3%)
Heel Overijssel: 750 (-4,8%)
Bron: diverse niet gespecialiseerde vacaturewebsites. Door: Jody Ummels
NB. De berekening van de index is aangepast door het samengaan van twee grote vacaturewebsites.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.