nieuws

Cliënten Dimence blij met therapie via internet

Therapie via internet, het gebeurt steeds vaker bij klachten als depressies en angststoornissen. Cliënten vinden dit prettig, ze kunnen in hun eigen tijd werken aan herstel. De behandelingen zijn net zo effectief als gewone therapie.
Online therapie is niet alleen goedkoper, het is vaak ook praktischer dan een lange reeks gesprekken op een kantoor. De Overijsselse instelling voor geestelijke gezondheidszorg Dimence loopt voorop met het aanbieden van online therapie. Uit onderzoek onder ruim 800 cliënten blijkt dat deze therapie even succesvol is als klassieke therapie met alleen een serie gesprekken. Ook ervaren veel cliënten de therapie als minder belastend.

"Net zo persoonlijk"

Therapie via internet klinkt nogal kil en onpersoonlijk. De online therapie staat daarom niet op zich, maar wordt altijd gecombineerd met face-to-face gesprekken. Net als met gewone therapie zijn de cliënten gekoppeld aan een vaste therapeut. Ook kunnen cliënten tussendoor per mail contact houden met hun behandelaar. Het contact is daardoor soms zelfs directer en intensiever dan wanneer het contact beperkt blijft tot één uurtje per week.

Voordelen voor cliënt en behandelaar

In de tijd van één gewone therapiesessie van een uur kan een therapeut twee of drie  mensen begeleiden op afstand. Daarmee levert online therapie een behoorlijke besparing op. Voor cliënten is het een groot voordeel dat ze de therapie kunnen volgen op het tijdstip en de plek die hen het beste uitkomt, ook 's avonds en in het weekend.   Maar zo'n behandeling is niet voor iedereen geschikt. Bij complexe klachten blijft klassieke therapie noodzakelijk. Ook is niet iedereen in staat om via de computer opdrachten uit te voeren en zijn of haar bevindingen daarover per computer aan een therapeut te sturen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.