nieuws

Fins anti-pestprogramma voor basisscholen succesvol

Het Finse anti-pestprogramma KIVA blijkt succesvol. Het afgelopen jaar hebben 66 basisscholen proef gedraaid, één van die scholen is de Aloysiusschool in Weerselo. Op de proefscholen blijkt het pestgedrag met maar liefst 50 procent afgenomen.
Een hoopvol resultaat. Het KIVA-project bestaat uit een reeks thema lessen over pesten. Niet alleen kinderen, maar ook ouders worden nauw betrokken bij de gevolgen van pesten en de aanpak ervan. De docent moet in de klas een positief groepsproces op gang brengen, waarin pesters worden gecorrigeerd en kinderen die gepest worden geholpen worden.
Hoogleraar Sociologie Rene Veenstra uit Groningen is projectleider van het Nederlandse KIVA-project en doet onderzoek naar de effecten. Veenstra was eind 2012 ook nauw betrokken bij het onderzoek naar de zelfmoord van scholiere Fleur Bloemen uit Staphorst, die vanwege pesten op school een einde aan haar leven maakte. Na Tim Ribberink uit Tilligte het tweede jonge slachtoffer van extreem pestgedrag in Overijssel. Hoewel het nooit met zekerheid gezegd kan worden, denkt Veenstra wel dat een goed pestprogramma op basisscholen sommige excessen kan voorkomen. Naar verwachting zal het aantal scholen dat de Finse KIVA-programma toepast dit jaar stijgen van 66 naar 200 basisscholen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.