nieuws

Directie Rendo misleidde toezichthouders bij bouw energiecentrale Steenwijk

"Ook toezichthouders lieten steken vallen"
"Ook toezichthouders lieten steken vallen"
De voormalige directie van energiebedrijf Rendo wist zichzelf vele miljoenen toe te eigenen bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk door de Raad van Commissarissen te misleiden. Dat schrijft Dagblad van het Noorden op basis van een onderzoek door EY, voorheen Ernst&Young. De toezichthouders hebben volgens het rapport steken laten vallen.Â
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van interim-directeur Ger Hagevoort. Hij vroeg EY de handel en wandel van de voormalige directieleden na te gaan. Zij worden verdacht van het verduisteren van miljoenen, er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar hen.

Miljoenen schade Rendo

De fraude zou zijn gepleegd bij de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk in 2007. Rendo stak vele miljoenen in het project. Via een achterdeur werd een groot deel van het geld doorgesluisd naar bedrijven die op naam stonden van de echtgenotes van de directieleden. De schade voor Rendo ligt rond de 27 miljoen euro.
Volgens het Dagblad van het Noorden blijkt nu uit onderzoek van EY dat de directie besluiten nam zonder toestemming van de Raad van Commissarissen en aandeelhouders, terwijl die toestemming wel nodig was. De toezichthouders stonden volgens het rapport op te grote afstand van de werkvloer, waren te goed van vertrouwen en schoten in hu rol als waakhond te kort.

Strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek naar de directieleden loopt nog. Ze moeten waarschijnlijk volgend jaar voor de rechter verschijnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.