nieuws

Het is bijna winter, dus worden er weer midwinterhoorns gebouwd

Nog even je kunt ze weer horen in Oost-Nederland: de midwinterhoorns. Maar dan moet je wel zo'n hoorn hebben.
Jan Schelfhorst, een bekende blazer en bouwer van midwinterhoorns uit Vriezenveen, besloot dit jaar voor het eerst een cursus midwinterhoorn bouwen aan te bieden. Na vijf zaterdagen hard werken zijn er sinds vandaag zeven gediplomeerde bouwers bij. Ook elders in de regio worden zulke cursussen gegeven.
Midwinterhoorns worden gemaakt uit een natuurlijk gekromde stam van berken-, wilgen-, of elzenhout. Nadat het hout goed droog is wordt er met een bijl een soort mondstuk gevormd. Daarna wordt het hout in twee helften gespleten, die daarna uitgehold worden. Tot slot worden de twee helften weer aan elkaar bevestigd met behulp van houtlijm en wilgentakken (vooral ter decoratie).
Op de hoorn wordt een mondstuk geplaatst, de “happe” genaamd. Deze wordt niet vast op de hoorn gemaakt, maar is een “los onderdeel”. Deze “happe” wordt van een takje van de vlierbes gemaakt, waaruit het binnenste gedeelte (wat van nature al zacht is) wordt verwijderd.
Volgens de traditie wordt de midwinterhoorn alleen bespeeld tussen de eerste advent en drie koningen, en het met meer dan één hoorn tegelijk blazen is niet toegestaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.