nieuws

Opnieuw oproep aan Kamer: geen extra goederentreinen Oost-Nederland

Omwonenden zitten niet te wachten op extra goederentreinen
Omwonenden zitten niet te wachten op extra goederentreinen
Nog een week en dan praat de Tweede Kamer over het goederenvervoer per spoor door Oost-Nederland. Actiegroepen in de regio zetten de komende week nog een keer alles op alles op de Kamer op andere gedachten te brengen over de afwikkeling van het goederenvervoer over het spoor in het Oosten.
Op 25 november praat de Tweede Kamer over het meerjarenprogramma voor infrastructuur (MIRT), waar de goederenspoorlijn deel van uitmaakt. De minister wil meer goederentreinen laten rijden en heeft meerdere varianten voor welke route die treinen moeten gaan rijden.
Veel omwonenden zijn niet blij met de plannen. Langs het beoogde tracé tussen Arnhem en Enschede wonen ongeveer 75.000 mensen. Die zouden dan dagelijks te maken krijgen met zo'n dertig goederentreinen. Actievoerders, gemeenten en provincies zijn bang voor geluidshinder en voor de veiligheid.

Vorige week ontspoorde een goederentrein bij Borne en wezen verschillende politieke partijen minister Schultz op de gevaren. "Nu zat er zand en grind in de trein, maar wat als deze trein geladen was geweest met giftige stoffen en in een woonwijk was ontspoord?", zo benadrukten de tegenstanders.
Actiegroep RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking) biedt de Tweede Kamer dinsdag een petitie aan tegen extra treinen over het bestaande spoor in Oost-Nederland. Op 22 november is er in Arnhem een symposium waar alle mogelijke tracés aan de orde komen. De afgelopen maanden werd in verschillende Overijsselse plaatsen tussen Deventer en Enschede al actie gevoerd tegen de plannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.