Raadslid Staphorst schrijft boek over ontluikende homoseksualiteit

Ontluikende homoseksualiteit van een 15-jarige jongen op het Friese platteland. Daar gaat de roman 'Vorig jaar zomer' over, die de fractievoorzitter van de PvdA in Staphorst, Jippe Hoekstra (72), presenteert. Voor het boek gebruikt hij het pseudoniem Peter J. Lagrouw. Het is zijn eerste roman voor een groot publiek.

De geboren Fries, oud-gedeputeerde van Utrecht, stopt na de volgende verkiezingen met zijn raadswerk. "Ik wil niet de schrijvende politicus zijn." Hoekstra loopt niet met zijn geaardheid te koop. Het is een publiek geheim dat hij en zijn partner - met wie hij 26 jaar samen is - al 18 jaar samenwonen in Rouveen. De schrijver was tien jaar getrouwd met een vrouw. Hij heeft een zoon en een dochter.

Zijn afscheid van de politiek en de presentatie van deze roman over ontluikende mannenliefde hebben niks met elkaar te maken. "Nee, ik kom niet nu pas met dit boek om mijn politieke carrière niet te schaden. Tijdens mijn tijd in Utrecht als Statenlid en als gedeputeerde was ik ook openlijk homo, maar ik liep er toen ook niet mee te koop."

'Geen discriminatie in Staphorst'

Mensen vragen wel eens of hij als homo discriminatie ervaart in het behoudende Staphorst. Niets van dat alles. De houding is neutraal. Niet positief, niet negatief en zijn politieke collega's reppen er ook nooit over. Hoekstra vindt dat prima. "Ik zit als politicus in de raad, niet als homo. Als het over de weigerambtenaar gaat, voer ik niet het woord. Dat laat ik aan een collega over. Ik vind wel dat de fracties in Staphorst behoudender zijn dan de individuele leden daarvan."

'Vorig jaar zomer' is een roman over de 15-jarige Pier die in een Fries dorp woont. Pier valt op jongens. Hij zet de eerste schreden op het seksuele pad. Hoekstra beschrijft de ontdekkingstocht van het mannelijk lichaam vrij expliciet. Je kijkt door de ogen van een jongen die andere jongens soms zeer aantrekkelijk vindt. Alles in het decor van de jaren vijftig in Friesland.

Onvoorwaardelijke acceptatie

De roman gaat ook over onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar zoon. "Dit boek is een ode aan mijn 'mem'. Er was onvoorwaardelijke acceptatie. De band met mijn vader was ook perfect. Hij kwam hier ook vaak bij mij en mijn vriend, maar over de relatie werd niet gesproken."

Het boek is niet autobiografisch. "Het gaat over een zomer die ik als jongen meegemaakt had kunnen hebben. Ik heb eigen ervaringen gebruikt, maar ook die van anderen", zegt Hoekstra. "Op 15-jarige leeftijd was ik nog niet bezig met mijn homoseksualiteit."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren