nieuws

Jansen Steur zwijgt over medicijngebruik

Jansen Steur rechtbanktekening
Jansen Steur rechtbanktekening
Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur ontkent dat het door zijn forse medicijngebruik komt dat zijn ex-patiënten en hij heel andere verklaringen hebben afgelegd over gesprekken die ze hebben gevoerd. "U slikte in die tijd dagelijks acht tot tien pillen", zei de president van de rechtbank maandag tijdens de vijfde zittingsdag in de strafzaak tegen Jansen Steur in Almelo.
Jansen Steur zelf wilde niet uitweiden over zijn medicijngebruik. "Suggereren en insinueren kunnen we allemaal", zei hij. De voormalig neuroloog was verslaafd aan het middel Dormicum, veelal gebruikt als slaappil. Een van zijn voormalige patiënten zei in haar aangifte dat Jansen Steur aandrong dat ze het zware middel Exelon zou gebruiken.
Net als een andere patiënt verklaarde ze dat de arts met stemverheffing zei 'Je hebt het, je hebt het!' over het feit dat ze Alzheimer zou hebben. De neuroloog kan zich niet voorstellen dat hij dit zou hebben gezegd. Volgens de officier van justitie verklaarde een andere patiënt dat Jansen Steur uit woede een asbak door de behandelkamer gooide. "Daar weet ik niks van", zei de ex-neuroloog.
Uiteindelijk bleek de vrouw die Exelon slikte geen Alzheimer te hebben. Het gebruik van het medicijn zorgde voor lichamelijke en later ook psychische klachten. Toen ze met de medicijnen stopte, verdwenen de lichamelijke klachten. De vrouw, die anoniem wilde blijven, maakte de rechtszitting niet meer mee. Ze overleed eerder dit jaar.
Jansen Steur staat terecht voor het onder meer stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten, met verregaande gevolgen. Begin volgend jaar volgt de uitspraak in deze zaak, die de grootste medische strafzaak is in de Nederlandse geschiedenis.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.