nieuws

Onderzoeksraad: beheersing bij uitbraak salmonella moet beter

'Beehersing bij uitbraak salmonella moet beter'
'Beehersing bij uitbraak salmonella moet beter'
De beheersing bij een uitbraak van salmonella moet beter. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over de salmonella besmetting in gerookte zalm vorig jaar. Een 89-jarige vrouw uit Hengelo overleed eind oktober 2012 door de besmetting.
Vooral de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA krijgt er van langs in het rapport. De NVWA was niet goed voorbereid op een dergelijk voedselveiligheidsprobleem. Daardoor was voor producenten en groothandelaren niet meteen duidelijk wat ze moesten doen. Door het optreden van de NVWA wisten ook consumenten niet goed dat ze gevaar liepen. De Onderzoeksraad dringt aan op betere afstemming en eerder ingrijpen door de Voedsel en Warenautoriteit bij voedselveiligheidsproblemen.

Beter traceringssysteem voedselproducenten

Ook de producent van de gerookte zalm Foppen Paling & Zalm uit Harderwijk krijgt kritiek van de Onderzoeksraad. Foppen en andere voedselbedrijven moeten hun traceringssysteem verbeteren. Door hergebruik van platen met een poreuze kern in een zalmproductielijn in Griekenland kon de bacterie zich ontwikkelen. Er was kort voor de uitbraak om duurzaamheidsredenen voor herbruikbare platen gekozen in plaats van wegwerpplaten. De Onderzoeksraad constateert dat de hele visbranche onvoldoende rekening hield met de mogelijkheid van besmetting met salmonella.
De Hengelose vrouw was een van de vier mensen die zijn overleden na het eten van gerookte zalm die met salmonella was besmet. Er zijn 1200 besmettingen geregistreerd. Naar schatting zijn 23.000 consumenten ziek geworden door het eten van besmette zalm.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.