Informatief

Technische Geneeskunde; de trots van Heleen Miedema

Trots is ze, nu de afgestudeerden van háár opleiding Technische Geneeskunde worden toegelaten tot het BIG-register. Elf jaar heeft Heleen Miedema geknokt voor deze erkenning. Nu is eindelijk de scepsis verdwenen en de opleiding een succes. Elk jaar volgen 130 studenten de nieuwe opleiding, de helft is man, de helft vrouw. Tijdens hun studie zijn ze vaak al verzekerd van een baan, vooral in de academische ziekenhuizen. Ook wereldwijd is er veel interesse in hen. De TU Delft gaat volgend jaar een soortgelijke opleiding beginnen.
Deze week is de opleiding Technische Geneeskunde officieel erkend. Afgestudeerden kunnen nu worden opgenomen in het BIG-register, waarin zorgverleners als apothekers, artsen en fysiotherapeuten zijn opgenomen. Daarmee wordt ook hun kwaliteit bewaakt. Onderwijskundige Heleen Miedema bedacht de opleiding 10 jaar geleden. Zij zag hoe onmisbaar de technologie in de geneeskunde werd en wilde studenten afleveren met zowel technische als medische vaardigheden. Het initiatief werd met scepsis ontvangen door de andere universiteiten, want waarom zou de TU Twente zich niet bij zijn eigen leest houden, de technologie?
De studenten krijgen vanaf dag één zowel technische als medische kennis en vaardigheden. Bijvoorbeeld over hoe een ontsteking ontstaat, hoe een operatierobot werkt, maar ook hechten en wiskundig modelleren. De volledige opleiding (bachelor en master) duurt 6 jaar. Inmiddels helpen de nieuwe, technische artsen patiënten met de modernste techniek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.