Nieuws

Rekenkamercommissie: 'Enschede rekent zich te rijk met gebouwen'

'Enschede rekent zich te rijk'
'Enschede rekent zich te rijk'
Enschede rekent zich rijker dan ze is. Tot die conclusie komt de Enschedese Rekenkamercommissie na onderzoek naar de gemeentelijke gebouwen.
De 425 gebouwen van de gemeente Enschede staan in de boeken voor 492 miljoen euro, maar in de praktijk blijken ze veel minder waard. Bij verkoop levert de gemeente daar fors op in.

Oude Ambachtsschool als voorbeeld

Zo staat bijvoorbeeld al enige tijd de Oude Ambachtschool aan de Boddenkampsingel leeg, de gemeente kan het gebouw niet verkopen omdat het minder opbrengt dan de vijf miljoen euro waarvoor het in de boeken staat. De gemeente zou daarmee een miljoenenverlies moeten incasseren.
Ook rekent de gemeente te hoge huren voor zichzelf en andere huurders, omdat die gebaseerd zijn op een te hoge waarde van het gebouw. Huurders zouden kunnen vertrekken naar gebouwen met een meer marktconforme huur. De waarde en de huurprijs zijn voor 30 jaar vastgelegd. Dat geldt voor onder meer voor het Muziekkwartier en de Concordiapanden.
Daarnaast is een reële huurprijs van belang voor de reserve van de gemeente. Het verschil tussen aankoopprijs en een hogere waarde wordt als stille reserve meegenomen. Als dat verschil in de praktijk veel kleiner is, of misschien helemaal niet bestaat, loopt de gemeente Enschede grote financiële risico's.

Aanbeveling om af te boeken

De Rekenkamercommissie vermoedt dat de accountants niet altijd akkoord blijven gaan met een te hoge boekwaarde. Om de risico's te beperken stelt de commissie voor dat Enschede een systeem bedenkt om grote de onderwaarde van de gebouwen langzaam af te boeken. Daarnaast zouden gemeentelijke gebouwen elke paar jaar opnieuw getaxeerd moeten worden.
De Enschedese Rekenkamercommissie heeft het onderzoek gedaan omdat de gemeenteraad wilde weten hoe het vastgoed is gewaardeerd. De politiek kan met de resultaten in de hand het burgemeester en wethouders vragen om actie te ondernemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.