nieuws

Drie redenen waarom AkzoNobel weg wil uit Deventer

Akzo Deventer
Akzo Deventer
De medewerkers van AkzoNobel in Deventer hebben voor de tweede keer in een week massaal het werk neergelegd. Na de 24-uurstaking van vorige week leggen ze de fabriek nu 48-uur plat.
De 215 medewerkers zijn woedend over de plannen van AkzoNobel om de fabriek in Deventer te sluiten. De vestiging heeft volgens de bonden nog nooit verlies gemaakt en AkzoNobel maakt zelfs in crisistijd nog miljarden winst. Waarom wil AkzoNobel de fabriek dan toch sluiten? Hier de drie belangrijkste redenen:

1. Akzo wil meer winst

De winst van AkzoNobel is veel te laag. Dat vinden tenminste de aandeelhouders. Ze willen meer rendement en dus snijdt het bedrijf flink in de kosten. Met wereldwijd ruim 56.000 werknemers is personeel een flinke kostenpost. Door daarin te snijden moet het winstpercentage van zo'n twaalf procent omhoog naar minimaal dertien tot vijftien procent in 2015.

2. Personeel in Deventer te duur

De gemiddelde leeftijd van de 215 werknemers in Deventer is 49 jaar. Het zijn vooral mannen die al tientallen jaren voor het bedrijf werken. Ze zijn loyaal, maar relatief oud en dus duur. AkzoNobel wil de productie die nu in Deventer zit, overhevelen naar Noord-Amerika en China. Met name in dat laatste land zijn de personeelslasten stukken lager.

3. Productie dichter bij klanten

De producten die AkzoNobel in Deventer produceert worden vooral geëxporteerd naar andere landen. Het bedrijf heeft al verschillende fabrieken in die landen. Die fabrieken draaien volgens het bedrijf niet op volle kracht. Door de fabriek in Deventer te sluiten kan de ongebruikte capaciteit in andere fabrieken benut worden en gaan ook nog eens de transportkosten omlaag.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.