nieuws

Crisis kantorenmarkt buitenkansje voor slimme ondernemers

Het aantal leegstaande kantoorgebouwen is nog nooit zo groot geweest maar bedrijven die oude kantoorpanden herontwikkelen doen goede zaken.
Naar schatting staat bijna dertig procent van alle kantoorruimte in Nederland leeg. Het is bijna onmogelijk om huurders te vinden maar toch zorgt de crisis in het vastgoed voor nieuwe kansen. Steeds meer bedrijven specialiseren zich in het herontwikkelen van kantoren zodat ze weer aantrekkelijk worden voor huurders.

Het slechtste kantoorpand van Nederland binnen acht maanden vol

Eén van de bedrijven die volop profiteert van de crisis in de kantorenmarkt is SKEPP uit Albergen. Het bedrijf begon tien jaar geleden als kleine speler maar werkt nu voor 23 van de 25 grootste vastgoedbeleggers in Nederland. Eigenaar Sven Brookhuis: "Een gebouw kan nog zo lelijk zijn, als de locatie maar goed is dan kun je er bijna altijd wat mee."
Brookhuis kocht zelf drie jaar geleden een kantoorpand in Amsterdam wat op dat moment net was verkozen tot het "Slechtste kantoorpand van Nederland." Door het gebouw flink aan te pakken wist hij het gebouw binnen acht maanden weer helemaal vol te krijgen. "Je moet zorgen dat mensen graag naar zo'n gebouw gaan."

Gebruikte panden zijn in trek

Een ander bedrijf dat volledig gespecialiseerd is in gebruikte gebouwen is SOM= uit Oldenzaal. Het bedrijf heeft van onder meer de vervallen Geldermanfabriek in Oldenzaal een gewilde kantoorlocaties gemaakt. Maar ook het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp is door het bedrijf uit Twente flink aangepakt.
Het is volgens directeur Erik Richters steeds belangrijker voor bedrijven dat ze zich kunnen onderscheiden. "De standaard kantoormaten vindt niemand meer interessant. Creatieve bedrijven willen in een gebouw zitten wat die creativiteit uitstraalt." SOM= heeft inmiddels vestigingen in Oldenzaal, Zwolle, Amsterdam en Den Haag.

Ook Rijksbouwmeester kiest voor herontwikkeling

Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft eerder dit jaar al opgeroepen om te zoeken naar andere oplossingen. Hij denkt dat er geen vraag meer is naar nieuwe kantoren en wil dat lege kantoren een andere functie krijgen. De Rijksbouwmeester gaat een paar stappen verder. Hij denkt zelfs aan landbouw in lege kantoorpanden.
Bekijk de reportage in HD op Youtube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.