nieuws

Actie '1dagniet' tegen inbraken succesvol begonnen in wijk Bothoven Enschede

De actie '1dagniet' tegen woninginbraken lijkt in de wijk Bothoven in Enschede succesvol begonnen. Voor zover bekend is er afgelopen nacht in de wijk niet ingebroken.
'1dagniet' is een landelijke actie waar tientallen gemeenten en duizenden inwoners aan meedoen. Het doel is dat er één dag niet wordt ingebroken in Nederland. In de wijk Bothoven begon een groep van zo'n zestien wijkbewoners met rondes door de wijk. Ze waren geïnstrueerd door de wijkagent. Zo moesten de surveillanten letten op open ramen en poorten, touwtjes door brievenbussen en andere verdachte omstandigheden.

Veiligheidsplein met demonstraties

Drie politiemedewerkers uit Oost-Nederland zijn in hun vrije tijd begonnen met de actie '1dagniet'. Via de website www.1dagniet.nl konden inwoners hun initiatieven melden. Vandaag is vanaf 13.00 uur een veiligheidsplein ingericht aan de Klomp in de wijk Bothoven in Enschede.
Er worden demonstraties gegeven door de Brandweer Twente, Politie Oost-Nederland en RJ-Security. Ook het Leger des Heils, woningcorporaties Domijn en De Woonplaats, Alifa, RIBW, All Care Twente en kunstenaars van Kunstenaarscollectief B93 zijn aanwezig op het Veiligheidsplein.

250 inbraken per dag

Inbraken in woningen is de enige vorm van criminaliteit die groeit. In 2012 waren er landelijk meer dan 91.000 woninginbraken en pogingen daartoe, een stijging van 3 procent. Dat komt neer op gemiddeld 250 inbraken of pogingen daartoe per dag.
De Nationale Politie lanceerde vorige maand de site Misdaad in Kaart, waarop actuele gegevens over het aantal woninginbraken tot op postcodeniveau zijn te zien. Het streven is om volgend jaar het aantal inbraken terug te brengen naar iets meer dan 80.000 en in 2017 naar 60.000.

Tweets over '1dagniet':

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.