nieuws

'Eibergen centrale rol in samenwerking met VS'

Eibergen genoemd in geheime stukken Snowden
Eibergen genoemd in geheime stukken Snowden
De militaire basis Holterhoek bij Eibergen zou een belangrijke rol spelen in de samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat blijkt uit de geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden die NRC in handen heeft. Dat meldt Omroep Gelderland.
Op de militaire basis Holterhoek in Eibergen wordt informatie uit de lucht gehaald van allerlei communicatieapparatuur. Het antennepark in Eibergen werd volgens de geheime documenten met Amerikaans geld opgelapt om communicatieverkeer van de Taliban af te luisteren. Die data werd volgens Snowden rechtstreeks met de Amerikanen gedeeld.

Weinig geheimen

De vraag is hoe geheim het allemaal is, want vanaf de openbare weg zijn de antennes gewoon te zien waarmee zou zijn afgeluisterd. De meeste inwoners van Eibergen weten wel dat basis Holterhoek een afluisterpost is. De militairen op de basis willen niet reageren en verwijzen door naar defensie in Den Haag.
Het Ministerie van Defensie bevestigt dat in Eibergen radioverkeer uit Uruzgan is afgeluisterd. Ze benadrukken dat dit niet heel geheimzinnig of bijzonder is. Volgens defensie is het station op dit moment nog operationeel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.