nieuws

CU-raadslid Hutten onverkiesbaar in Staphorst, dus neemt ontslag

Raadslid Henk Hutten (ChristenUnie)
Raadslid Henk Hutten (ChristenUnie)
ChristenUnie-raadslid en voormalig wethouder van de gemeente Staphorst Henk Hutten heeft per direct ontslag genomen als lokaal volksvertegenwoordiger.Â
De reden van zijn onmiddellijke vertrek is het feit dat hij door zijn partij niet op de kandidatenlijst is gezet voor de komende raadsverkiezingen. Hutten gaf aan graag door te willen gaan als raadslid. In 2010 stond hij nummer drie op de lijst. Daarvoor was hij vier jaar wethouder.

Voorzitterschap van VV Staphorst

De CU heeft vier zetels in Staphorst. Dat hij helemaal niet op de lijst staat, komt voor Hutten naar eigen zeggen als een grote verrassing. Vorige week kreeg hij het te horen, waarna hij besloot direct te stoppen. "Tegen mij is gezegd dat mijn voorzitterschap van VV Staphorst de belangrijkste reden is", zegt Hutten. Vorig jaar werd hij preses van de lokale hoofdklasser.
"Ik ervaar dit als een klap in mijn gezicht", zegt accountant Hutten, jarenlang financieel specialist voor zijn partij. "Ik heb hier helemaal geen goed gevoel over." De Staphorster zegt erg teleurgesteld te zijn in de politiek. "Je zult mij niet meer terug zien, niet als raadslid en niet als wethouder."

Stringentere scheiding van functies

Voorzitter van de ChristenUnie in Staphorst, Henk Lassche, bevestigt dat Hutten niet op de lijst staat. Volgens hem zijn gesprekken binnen de selectiecommissie vertrouwelijk. "Het is wel zo dat wij in de toekomst een stringentere scheiding van functies willen", zegt Lassche. Hij doelt daarmee op het voorzitterschap van Hutten van VV Staphorst. "Daar is vorig jaar wel over gesproken, maar het is de selectiecommissie die objectief de lijst vaststelt", zegt de voorzitter.
Op 2 december houdt de ChristenUnie in Staphorst de ledenvergadering. Hoe de kandidatenlijst er uitziet wil Lassche nog niet zeggen. Fractievoorzitter Henk Koobs stopt ook. Dat was al bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.