nieuws

Makkelie: "Ik ben er niet om te marchanderen"

Danny Makkelie
Danny Makkelie
Danny Makkelie trok zondag tijdens het duel tussen Go Ahead Eagles en Vitesse alle aandacht naar zich toe. De arbiter werd mikpunt van de fans van thuisploeg nadat hij Vitesse twee keer achter elkaar een strafschop had gegeven en een speler van de Eagles met rood van het veld had gestuurd.
Toen er vervolgens een supporter het veld opliep en er vlak achter hem vuurwerk afging, legde hij de wedstrijd tijdelijk stil. Enige emotie viel er na de wedstrijd niet te bespeuren op het gezicht van de 30-jarige leidsman. Koeltjes maar resoluut legde hij uit waarom hij twee strafschoppen uitdeelde. Hij voelde zich daarbij gesterkt door de beelden, al kon hij zich iets indenken bij de boosheid van de Eagles-fans. "Ik had zelf liever ook geen strafschop én de rode kaart uitgedeeld, maar ik verzin de regels niet. Ik ben er niet om te marchanderen", was zijn uitleg.

Spreekkoren

Zijn beslissingen kwamen hem op de nodige kwetsende spreekkoren te staan, maar pas toen de supporter het veld betrad, had Makkelie er genoeg van. "Ik voelde me er erg ongemakkelijk bij'', verklaarde hij. "Ik snap dat supporters meeleven met hun club, dat is ook hartstikke goed, maar ook tijdens die emoties moet er respect zijn." Het scheelde wel dat de stewards van de Eagles snel ingrepen en de man al binnen 10 seconden achter de omheining wisten te krijgen, maar je moet er niet aan denken wat iemand met kwaad in de zin had kunnen doen. Desondanks voelde niemand zich echt bedreigd door de fan, die een stadionverbod tegemoet kan zien.

Ludiek toegezongen

De afkoelingsperiode die Makkelie vervolgens inlaste hielp. De spreekkoren kregen in plaats van een kwetsend vooral een ludiek karakter. Zo klonk er regelmatig 'Danny bedankt', 'Danny heeft de toto goed' en 'Danny moet de IJssel in' vanaf de tribunes. "Die laatste heb ik niet gehoord", zei de arbiter zelf. "Daar ben ik natuurlijk niet zo blij mee. Maar over het algemeen waren de spreekkoren zeker in de tweede helft wat positiever. Anders had ik het duel absoluut helemaal gestaakt." Ook voor hem was het een unicum dat hij zo lang onderwerp van spreekkoren was. "Maar ik kan me daar gelukkig goed van afsluiten. Ik richt me zo veel mogelijk op de wedstrijd, anders heb je de kans dat ik dingen in het veld mis." Makkelie legde de schuld ook niet bij de club. "Er is omgeroepen dat de supporters zich moesten gedragen en ook de voorzitter heeft de fans toegesproken. Zij treffen geen blaam. Het zijn de supporters die het hier doen. Ik maak mijn rapport op en dan laat ik het verder aan de KNVB over."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.